15 Günlük Kedi Yavrusu Nasıl Beslenir? Yavru Kedi Bakımı

15 günlük kedi yavrusu nasıl beslenir sorusunun cevabını almak için doğru adreste olduğunuzu söyleyebiliriz. 15 günlük bir kedinin 4-6 saatte bir beslenmesi gerekir. Yavru büyüdükçe 6-8 saat aralıklarla beslenmelidir. 4-5 haftalık olana kadar süt ile, sonrasında ise konserve mama verilmelidir. 

15 Günlük Kedi Yavrusunun Beslenmesi Nasıldır?

15 günlük bir kedinin beslenmesinde pastörize inek sütü yerine yavru kedi süt tozlarını kullanmak daha mantıklıdır. Pastörize inek sütü yavru kediyi yeterli kadar besleyememektedir. Ek olarak ishal yaptığı durumlarda olabilir. Keçi sütü vermekte herhangi bir sakınca yoktur. Biberon ve süt tozu ile besleme yaparken aşağıdaki adımları uygulamalısınız. 

  • Biberona orta büyüklükte bir delik açılmalıdır. Deliğin büyük olması yavru kedinin nefessiz kalmasına neden olmaktadır. Küçük olması ise zor içebileceği için fazla yorulması demektir.
  • Süt tozu ile uygun oranda süt karıştırılmalıdır.
  • Baş tarafı yukarıda ve eğimli iken hafif yatar pozisyondaki kedinin, 45 derece açı ile tutulan biberon aracılığı ile beslenmesi gereklidir.

15 Günlük Kedi Yavrusunda İdrar ve Dışkı Yaptırma Nasıldır?

Yavru kedilerin idrar ve dışkı yapma isteğine bakıldığında annesiz büyüdükleri için tuvalet yapma ihtiyacı sizin tarafınızdan tetiklenmelidir. Anne kediler, bunu yavruların arka bölgelerini yalayarak yapar. Öksüz yavru kedilerde ise bu durum alkolsüz bir ıslak mendille yapılmalıdır. Kedinin arkası bu mendil ile birkaç defa silinmelidir. Her öğün sonrası bu durum tekrarlanmalıdır. 15 günlük bir kedi kuma yapabilecek büyüklükte değildir. 

3 aylık kedi ne yer öğrenmek için: 3 Aylık Kedi Ne Yer? 3-6 Aylık Yavru Kedi Bakımı – Beslenmesi ve Eğitimi

15 Günlük Kedi Yavrusu İçin Genel Temizlik ve Parazit Kontrolü Nasıldır?

Ne kadar kirli olursa olsun dışarıdan alındığı ilk birkaç gün herhangi bir yıkama işlemi yapılmamalıdır. Bebeklere özel hazırlanmış ıslak mendil kullanarak temizlik yapılabilir. 15 günlük kedinin annesi rolu alınacağı için annesi gibi kirli görülen yerler nemli bez ile silinmelidir. Temizlik ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;

  • Ağız kenarlarında süt artıklarının görülmesi durumunda; dikkatli bir şekilde ve çok bastırmadan ağızları silinebilmektedir.
  • İlk bir hafta bu şekilde geçirildikten sonra, yavru kedi yıkanabilmektedir. Ancak kedinin yıkanırken soğuk almamasına dikkat edilmelidir.
  • Yavru kedinin ishal olması durumunda ise; popolarının dışkı ile bulaştığı yerin ılık bir su ile yıkanması tavsiye edilmektedir. Yıkama işleminden sonra ise, yıkanan bölge kurutulmalıdır. Fön makinesi yardımı ile bu kurutma işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
  • Yavru kedinin kulak içlerinde eğer yoğun siyah pislik ile karşılaşılırsa; bu durumda normal bir kir veya kulak akarı olduğunu anlamak için veterinere gidilmesi gerekmektedir.
  • Pireli yavru kedilerin ise; veteriner kontrolünde pire ilacı kullanmaları gereklidir. Ancak bazı durumlarda yavrunun boyutu pire ilacı kullanmasına engel olabilmektedir. Bu durumda; pire tarağı yardımı ile pirelerin uzaklaştırılması gereklidir. Bu işlem kedi beyaz bir havlu bezin içerisindeyken yapılmalıdır ve havlu beze dökülen pireler ile beraber havlu bez çöpe atılmalıdır. Pire tarağı ile pireler ayıklandıktan sonra ise; bebek şampuanları ile yıkama işlemi gerçekleştirilmelidir.
  • Yavru kedinin eğer derisinde dökülme, kabuklanma veya kaşınma var ise; veterinere başvurulması gereklidir.

15 Günlük Kedi Yavrusunun Vücut Sıcaklığı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Uzun süre annesiz ve yalnız kalan 15 günlük yavru kedinin vücut sıcaklığı düşüktür. Kedi bakımsız kalırsa vücudundaki ilk değişim vücut ısısı olur. 3 haftalıktan küçük oldukları için vücut ısısını korumalarına yarayan sistem henüz aktif değildir. Yani bir battaniyenin için koyulmaları gerekir. Battaniyenin altına sıcak su torbası ya da sıcak su ile doldurulmuş pet şişe konulmalıdır. Direkt sıcak su ile temas edilmemelidir. Sıcak su torbasına el değdiğinde yakıcı bir sıcaklık olmamalıdır. Halsiz olan kedilerde vücut ısısı ile birlikte kan şekeri de yükseltilmelidir. Şekerli ya da ballı su verilebilir. Bir su bardağına 1 tatlı kaşığı bal ölçeğimde hazırlanmalıdır. Ballı suyu içemiyor ise ağzının kenarına ballı su sürülmelidir. Kedi de yalama refleksi ortaya çıkacaktır. 4 haftalık olana kadar kedinin vücut ısısının düzenli kontrol altında tutulması, bu konu ile ilgili veteriner ile de iletişimde olunması gerekmektedir.

15 Günlük Kedi Yavrusunun Oyun İhtiyacı Var Mıdır?

15 günlük kedilerde de diğer kediler gibi oyun isteği bulunmaktadır. Mutlu bir ruh hali için oyun oynaması gerekir. Özel oyunlara ya da yaratıcı oyunlara gerek yoktur. Sadece parmağı gözünün önünde gezdirmek veya bir ip ve ambalaj yardımı ile ambalajı önünden geçirmek de yeterlidir. Kedilerde avcılık yeteneği olduğu için önlerinde bir nesne hareket ettiğinde bu yetenek aktive olur. Bu tarz oyunlar kedinin vücut kondisyonunu yüksek tutması ve mental becerilerinin artmasına yardımcı olur. 

Bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için 15 günlük kedi yavrusu nasıl beslenir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Umarız sizler için yararlı bir içerik olmuştur.