Çevre Görevlisi Maaşları Ne Kadar? 2024

Çevre görevlileri, tesis ve kuruluşların çevre mevzuatlarına uyup uymadığını denetleyen kişilerdir. Devlet kuruluşlarında ya da özel kuruluşlarda çalışabilen çevre görevlileri, tesislerde denetimler gerçekleştirerek yönetmeliklere uygun çalışılıp çalışılmadığını takip eder ve yıllık çevre denetim raporlarını hazırlar. Üniversitelerin veterinerlik, biyoloji, çevre mühendisliği, fizik, kimya ya da mühendislik bölümü mezunları çevre görevlisi belgesi alarak çevre görevlisi unvanıyla çalışabilirler.

 

Çevre Görevlisi Ne İş Yapar?

Devlet ya da özel kuruluşlarda çevre görevlisi unvanıyla görev yapan kişiler, kuruluşların çevreyi koruma ve düzenleme faaliyetleriyle ilgilenir. Çevre görevlileri, kuruluş ve çevre için ortaya çıkabilecek riskleri hesaplamaya çalışarak önlem alır. Çevre görevlisi unvanıyla görev yapan kişiler, görev süreleri boyunca yasa ve yönetmeliklere uymak zorundadır. Çevre görevlisi görevleri ise şunlardır: 

  • Çevre hizmetleri kurallara uygun olarak yürütmek.
  • Kuruluşların periyodik olarak denetimlerini gerçekleştirmek.
  • Yılda en az bir defa olacak şekilde iç denetim gerçekleştirerek denetim sonucunda bir rapor hazırlamak ve raporu tesisteki yetkili kişilere sunmak.
  • Çevre yönetmeliklerine uygun olmayan bir durum tespit edildiğinde, tesisteki yetkilliye durum hakkında bilgi vermek ve uygunsuzluğu ortadan kaldırmak için önerilerde bulunarak takibini sağlamak.
  • Tesis çalışanlarına çevre hakkında bilgilendirici eğitimler düzenlemek.
  • İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ya da bakanlık tarafından gerçekleştirilecek denetimlere hazır olmak.
  • Kuruluş bünyesinde yürütülen çalışmaları takip etmek ve düzenli aralıklarla kontrol etmek, yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini denetlemek.

 

Çevre Görevlisi Nasıl Olunur?

Çevre görevlisi olmak için eğitim ve çevre görevlisi belgesine sahip olma şartı bulunur.. Belgeyi talep edebilmek için belirli 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olmak gereklidir. Bu bölümlerden ilki çevre mühendisliğidir. Çevre mühendisliği haricinde veterinerlik, kimya, fizik, biyoloji ya da diğer mühendislik bölümlerinden mezun olmak gereklidir. Eğer adaylar mezuniyet şartını yerine getirmişse, bakanlık tarafından yapılan sınavdan en az 70 puan alma şartını sağlamalıdırlar. İki şartı da sağlayan adaylar çevre görevlisi belgesi alarak göreve başlama hakkı kazanırlar. Devlette çevre görevlisi olabilmek için ek olarak; yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemek, kasten işlenmiş suçlardan dolayı 1 yıl ya da üzerinde ceza almamış olmak gibi şartlar bulunur. Bu şartların hepsini yerine getiren kişiler, çevre görevlisi olarak kendi tercih ve yetkinliklerine göre devlette ya da özel sektörde görev yapabilirler. Çevre görevlisi olmak isteyen kişilerde bulunması gereken özellikler ise şöyle sıralanabilir:

  • Ekip çalışmalarına uygunluk.
  • Disiplinli bir çalışma düzeni.
  • İngilizce bilmek.
  • Seyahat engeli bulunmamak.

 

Çevre Görevlisi Maaşları Ne Kadar?

Çevre görevlisi maaşları kişinin tecrübe düzeyine ve çalıştığı sektöre göre değişiklik gösterir. İlk kez göreve başlayan çevre görevlileri daha düşük bir maaşla çalışırken, tecrübe kazandıkça maaşları artış göstermektedir. Ortalama çevre görevlisi maaşı 8.920 ₺ olarak bilinirken, en düşük maaş 7.130₺, en yüksek ise 18.690₺’dir. ​​2024 yılının asgari ücretinin belirlenmesinden sonra fiyatlarda değişiklik yaşanması muhtemeldir.

 

Çevre görevlilerinin yanı sıra evden para kazanma ve iş fikirleri için sitemizde yer alan diğer blog içeriklerine göz atabilirsiniz. Konu hakkındaki yorum ve görüşlerinizi ise bizlere aşağıda yer alan yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.