Market Açmak: Bakkal ve Market için gerekli belgeler nelerdir? Maliyeti ne kadar? (2024)
Çocukluğumuz aklımıza gelince düşündüğümüz ilk şeylerden biri içinden çıkmadığımız mahalle bakkallarıdır. Devamlı olarak her gün gittiğimiz ve birbirinden güzel ve ilgi çekici yiyecekleri aldığımız o günleri anımsarız. Şimdilerde mahalle bakkalları her ne kadar büyük süpermarketlere karşı yarışı kaybetmiş gibi görünse de hala iş yapmaya devam ediyor. Eğer iyi bir muhitte mahalle bakkalı açıp sadık müşteri kitlesi edinebilirseniz sizler de tatmin edici paralar kazanabilirsiniz. Bu yazımızda market açmak isteyen okuyucularımıza bazı yararlı bilgilere vereceğiz. Yazımızda “market-bakkal açmak için gerekli belgeler nelerdir ve maliyeti ne kadardır? “ gibi sorulara yanıt vermiş olacağız.
Market Açmak Karlı mı?
Günümüzde BİM-A101 gibi ucuzcu süpermarketler her ne kadar çoğu şehirde popülerleşip yaygınlaşsa da temel ve ufak ihtiyaçlarımız için hala market-bakkalları tercih ediyoruz. 2024 yılında market-bakkal açarak karlı bir iş yapmak isteyen kişiler, ortalama 50 bin lira kadar bir sermaye tutarına ihtiyaç duyabilir. Mahalle arasında açılacak olan bir marketin 40-50 m2’lik bir alana sahip olması yeterli görülebilir. Ardından ihtiyaç duyulan 50 bin lira seviyesinde sermaye ile birlikte 40-50 m2lik bir market açmak için harekete geçebilirsiniz. Ancak bunun için bazı noktaları göz önünde bulundurmalısınız.
Market açarken göz önünde bulundurulması gereken detaylardan biri de açılacak olan marketin konumudur. Bu detay en fazla önem verilmesi gereken detaydır. Konuma göre marketin satış yapma yüzdesi değişiklik gösterir. Bulunduğunuz şehirde işlek bir noktada bakkal açmak size iyi paralar kazandıracaktır. Mahalle arasına bakkal açmak isteyen kişilerin müşterileri genellikle çevredeki apartmanlarda yaşayan müşteriler olacaktır. Müşteri sayısı çok fazla olamayacağı için küçük bir esnaf olarak bakkalınızda çok da fazla stok yapmayıp ürünleri devamlı taze tutmanız gerekir. Bu yüzden de ürünlerin son tüketim tarihine dikkat etmeli ve tarihi geçirmeden ürünü satmalısınız.
Getir bayilik hakkında bilgi almak için: Getir Bayilik Başvuru Şartları Nelerdir? – Nasıl Başvurulur? Kazancı Ne kadar? (2024)
Market Açmak
Geçmişte daha fazla olan “Veresiye Alışveriş”, mahalle bakkallarının hala çok kullandığı bir satış yöntemidir. ”Veresiye Alışveriş” özellikle alım gücü düşük olan yoksul insanlar tarafından kullanılan bir yöntemdir. Müşteriler veresiye aldıkları ürünlerin bedelini ay sonunda ya da belirlenen bir tarihte geri ödeyerek borçlarını kapatırlar. Büyük süpermarketlerde belirttiğimiz bu sistem geçerli değildir. Bu yüzden bazı kişiler alışveriş yapmak için küçük marketleri tercih edebiliyorlar. Veresiye sistemi, gelen her müşteri için geçerli değildir. Mahalle arasında açacağınız bakkalın çevresinde yaşayan kişileri iyi tanıyıp belirli bir izlenime sahip olmak oldukça önemli. Böylece hangi müşteriye güvenip güvenmeyeceğinizi bilmiş olursunuz ve buna göre güvendiğiniz insanlara veresiye alışveriş seçeneğini açık tutarsınız. Ardından yaptığınız satışların bedelini not edip kaydedersiniz.
Marketinizde en çok satılan ürünleri tespit etmeli ve bu ürünleri muhakkak marketinizde bulundurmalısınız. Müşteri geldiğinde bu ürünlerden birini isteyip onu eli boş göndermeniz sizin için iyi olmayacaktır. En çok satılan ürünler genellikle ekmek, sigara, çay, şeker, peynir, cips, çikolata gibi abur cubur dediğimiz ürünlerden oluşabiliyor. Bunun dışında kuru bakliyat ürünleri de oldukça fazla satılan ürünler arasında. Bunları her zaman marketinizde bulundurmalı ve stokları sık sık kontrol etmelisiniz. Ürünleri müşterilere taze bir şekilde sunmanız da oldukça önemli. Aksi halde müşteri kaybedebilirsiniz. Eğer marketinizin çevresinde ekmek fırını varsa, günlük olarak fazla ekmek almamanız gerekir. Çünkü çoğu kişi ekmeğini taze olarak tüketmek isteyeceği için fırından alışveriş yapacaktır ve bu sebeple sizin düşük miktarda ekmek satışınız olacaktır. Bu noktaya mutlaka dikkat etmelisiniz.
Erikli su bayiliği alma ile ilgili bilgi almak için: Erikli Su Bayilik Alma Şartları Nelerdir? Nasıl Bayilik Alınır? (2024)
Markette Manav Reyonu Açmak Şart mı?
Mahalle arasına bir market-bakkal açmak istiyorsanız ve açacağınız çevrede herhangi bir manav yoksa çok şanslı olduğunuzu belirtmemiz gerekir. Bununla birlikte mutlaka bir manav reyonu kurmalısınız. Ürünlerinizi meyve ve sebze halinden günlük olarak taze bir şekilde alabilirsiniz. 2024 yılında küçük marketlerin birçoğu kurdukları manav reyonları sayesinde oldukça iyi paralar kazanıyor. Siz de bu kişilerden biri olabilirsiniz. Ev hanımlarının bir kısmı çoğu zaman semt pazarına gidip ihtiyaçlarını alma fırsatı bulamıyor. Bunun için de mahalle bakkallarına yöneliyorlar ve alışverişlerini manav reyonundan yapıyorlar. Bu insanlar tarafından oldukça sık tercih edilen pratik bir yaklaşım.
Siz de marketinizde manav reyonu açarak en çok satan meyve ve sebzeleri satıp karlılığınızı arttırabilirsiniz. Mahalle arasında açılan bir markette en çok satılacak sebzeler domates, patates, soğan, salatalık, biber, patlıcan, marul ve diğer yeşilliklerdir. Belirttiğimiz bu sebzeleri manavınızda bulundurmalısınız ve stokları kontrol etmelisiniz. Bununla birlikte mevsimsel meyveleri de eklemeniz iyi olacaktır. Erik, muz, elma, armut, portakal gibi meyveleri günlük ve taze olarak satmalısınız. Böylece dükkanınızdaki çeşitliliği arttırmış olacaksınız ve daha fazla müşteri çekeceksiniz. Ayrıca bakkala 2 kilo domates, 1 kilo soğan almak için gelen müşteriniz başka ürünler de almak isteyebilir. Böylece 1 taşla 2 kuş vurmuş olacaksınız.
Market – Bakkal Açmak İçin Şartlar ve Gerekli Belgeler (Ruhsat Alımı)
Market açmak istiyorsanız bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Gerekli şartları, aşağıda siz değerli okuyucularımıza sunmuş olduğumuz listede bulabilirsiniz.
1- Kapalı alan olarak dükkanın alanı en az 40 m2 olmalıdır.
2- Marketin içerisinde tuvalet – lavabo bulundurulması zorunludur.
3- Bakkalda tekel ürünleri, parfümeri, şarküteri, bakliyat, dondurulmuş ürünler ve manav ürünleri satılabilir. Ürün çeşidi istenildiği kadar olabilir.
4- Dükkanda içki satılacaksa eğitim kurumları ve ibadethaneler arasında en az 100 metre mesafe olması gerekmektedir.
Marketler işletme türü olarak “Sıhhi Müessese” olarak geçmektedir. Bu yüzden market açabilmek için sıhhi müessese ruhsat şartlarını da yerine getirmek gerekmektedir. Bu şartları aşağıdaki listede görebilirsiniz.
1- 2 adet fotoğraf
2- Nüfus cüzdanı fotokopisi ve ikametgah belgesi
3- Adli sicil kaydı belgesi
4- Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
5- İşletici Kimlik Bildirme Belgesi fotokopisi
6- İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
7- Vergi Levhası (fotokopi)
8- Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (fotokopi)
9- Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi
10- Tapuda adı geçen mülk sahipleri ile yapılmış kira sözleşmesi – aslı veya noter tasdikli sureti getirilecektir.
11- İtfaiye Uygunluk Raporu
12- ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi
Yukarıda belirttiğimiz bu şartlar belediyeden belediyeye değişiklik gösterebilir. Ufak tefek bazı farklılıklar olabilir. Bu yüzden detaylı bir araştırma yapmalısınız. En net bilgi için bağlı bulunduğunuz belediyenin “ İş Yeri Açma Ruhsatı ” birimine başvurabilirsiniz.
Market İşletmenin Püf Noktaları ve Maliyetleri
Her işte olduğu gibi market işletmenin de kendine has bazı püf noktaları vardır. Bu püf noktalar sizlerin daha iyi satışlar yapmasını sağlayabilir. Aşağıda vereceğimiz püf noktaları uygulayarak marketinizden maksimum oranda kar sağlayabilirsiniz ve müşteri profilinizi arttırabilirsiniz. Bu püf noktaları, aşağıda siz değerli okuyucularımıza sunmuş olduğumuz listede bulabilirsiniz.
1- Ürünlerinizi her zaman taze olarak sunmaya çalışın. Bu nedenle aşırı stok yapmayın. Bunun için de ürünlerin satışlarını analiz etmelisiniz ve çok satmayan ürünleri bulmalısınız. Bulduğunuz ürünleri o günden sonra daha az getirin.
2- Toptancılar ve sebze halcileri ile aranızı iyi tutun. Borçlarınızı vaktinde, tam ödeyin.
3- Çocukların alacağı abur cubur dediğimiz her türlü ürünü (cips, çikolata, sakız, şekerleme, kek, gofret vs.) mutlaka dükkanınızda bulundurun. Bu, günlük satış miktarını arttırmak için önemli bir detay.
4- Çevrenizde ekmek fırını varsa çok fazla ekmek getirmeyin. Mahalle arasındaysanız insanlar ekmeği fırından veya halk ekmek büfelerinden alacaktır. Gün sonunda elinizde çok fazla ekmek kalabilir. Bu nedenle günde 50-100 ekmek getirmeniz yeterli olacaktır. İlgiye göre miktarı arttırabilirsiniz.
5- Süt ve süt ürünlerinde kaliteye çok önem verin. Ucuz diye bayat malları satmaya çalışmayın. Aksi taktirde müşteriler sizden alışveriş yapmamaya başlar.
6- Tezgahlardaki ürünlerin son kullanma tarihlerini ara ara kontrol edin ve SKT’leri yaklaşan ürünleri not edip takibini yapın. Müşterilere tarihi geçmiş ürünler satmak bir zaman sonra imajınızı kötü yönde etkileyecektir. Bu önemli bir konudur.
7- Artık gazete okuyan kalmadı desek yeridir. Bu nedenle gereksizce gazete satışı yapmayın. Satış miktarını analiz edip ona göre gazete alabilirsiniz. Böylece elinizde fazladan ürün kalmamış olur.
8- İçkili ürünler satacaksanız çevredeki insanları göz önünde bulundurun. Eğer çevrede dine düşkün olarak yaşayan mütedeyyin dediğimiz kesimden insanlar varsa bu ticaretinizi olumsuz etkileyebilir. Bu tarz kişilerin içkili marketlerden alışveriş yapmama gibi prensipleri olabiliyor. Bu da size müşteri kaybı olarak yansıyor. Küçük bir ayrıntı olarak bu da aklınızda bulunsun.
9- Güler yüzlü bir esnaf olmalısınız. Gün içerisinde dükkanınıza her çeşit insan gelebilir. Herkese iyi hizmet vermeye çalışın ve müşteriniz ile iyi geçinin. Marketten memnun bir şekilde ayrılan müşteri yüksek bir ihtimalle tekrar sizden alışveriş yapacaktır.
Market açmak isteyenler bu püf noktaları da göz önünde bulundurarak bu işe girişebilirler. Yazının başında belirttiğimiz gibi her ne kadar büyük marketler küçük bakkal esnaflarını zor durumda bıraksa da market sektöründe hala karlılık devam ediyor. Ne de olsa geçmişimize hala bağlıyız ve bunu sürdürüyoruz. Bu yazıyı okuduktan sonra “market-bakkal açmak için gerekli belgeler nelerdir ve maliyeti ne kadardır?“ gibi sorulara yanıt bulduğunuzu göreceksiniz. Gerekli bazı şartları sizlerle paylaştık ve sizleri bilgilendirmeye çalıştık. Umarız sizler için yararlı bir yazı olmuştur. Gerçekten bu işi yapabileceğinize inanıyorsanız ve çalışkan bir insansanız bu işe girin diyebiliriz. Başarılar dileriz.
Migros bayilik alma şartları hakkında bilgi almak için: Migros Bayilik Veriyor Mu – Şartları Nelerdir? (2024)