Kırtasiye Dükkanı Açmak – Kırtasiye Açmanın Maliyeti ve Püf Noktaları (2024)

kırtasiye açmak 720x400 1 - Kırtasiye Dükkanı Açmak – Kırtasiye Açmanın Maliyeti ve Püf Noktaları (2024)

Yıl oldu 2024 bu yılda kırtasiye dükkanı mı açılır diye düşünüyorsanız yanlış düşünüyorsunuz. Ülkemizde bulunan milyonlarca öğrenci sürekli olarak okul malzemelerine ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyaçlarını da doğal olarak kırtasiyeler aracılığıyla gideriyorlar. Durum böyle olunca kırtasiye dükkanı açmak fikri hiç de yabana atılacak cinsten bir fikir olmuyor. Biz de bu yazımızda sizlere Kırtasiye dükkanı açmak fikri hakkında bilgi verirken aynı zamanda maliyeti ve püf noktalarından bahsetmeye çalışacağız. 

Kırtasiye Dükkanı Açmak

Hangi sektöre gireceğinize veya hangi işi yapacağınıza karar vermeden önce ilk olarak bu işe ne kadar para yatırabileceğinizi netleştirmeniz gerekiyor. Standart bir kırtasiye dükkanı açmayı düşünüyorsanız ihtiyacınız olan sermaye aşağı yukarı 60-70 bin TL’dir. Tabii ki bu fiyat büyükşehirlerde 100 bin TL’yi bulabilir hatta aşabilir. 

Eğer sermayeniz hazırsa sıra kırtasiye açmak için uygun bir dükkan bulmaktır. Dükkan seçimini ya oldukça işlek noktalarda tercih etmelisiniz ya da çevresinde lise ve üniversite gibi eğitim kurumlarının olduğu bir konumu tercih etmelisiniz. Bu iki koşulu karşılayan bir dükkanınız varsa veya böyle bir dükkan kiralayabiliyorsanız vakit kaybetmeden o dükkanı tutun.

Açacağınız kırtasiye için dükkan büyüklüğü en az 50 metrekare olmalıdır. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi şehirlerde kira fiyatları gereğinden yüksek olabiliyor. O yüzden uygun fiyatlı bir yer bulana kadar araştırma yapmaya devam edin. Küçük dükkanlarda ürün yerleştirme sizin için sorun olacağı için sermayenizin yettiği büyüklükte bir dükkan açmaya özen gösterin. 

Bütçenize uygun bir dükkan bulduktan sonra tek yapmanız gereken dükkan tadilatı ve dekorasyonunu halletmektir. Daha sonra ürün alımına başlayabilirsiniz.

Kırtasiye Dükkanı Açmak İçin Gereken Belgeler (Ruhsat Alma)

Kendinize ait bir işiniz olmasını istiyorsanız ve bu iş kırtasiye dükkanı açmak olsun istiyorsanız ruhsat almanız gerekmektedir. Ruhsat almak için gerekli olan belgeler şu şekildedir:

1- İtfaiye uygunluk raporu

2- 2 adet vesikalık fotoğraf

3- İşyeri krokisi

4- Nüfus cüzdanı fotokopisi

5- Yapı kullanım izin belgesi

6- Başvuru beyan formu

7- Esnaf ve Sanatkarlar Odası kaydına dair belge

8- Kira sözleşmesi (aslı yada noter tasdikli sureti)

9- Vergi Levhası

10- SGK’ya kayıtlı olduğuna dair belge

11- Adli sicil kaydı belgesi

Kırtasiye Dükkanında Bulunması Gereken Ürünler

kirtasiye acmak 14 - Kırtasiye Dükkanı Açmak – Kırtasiye Açmanın Maliyeti ve Püf Noktaları (2024)

Kırtasiye dükkanınız için uygun dükkanı bulduysanız ve ruhsat alma işlemini tamamladıysanız artık tek yapmanız gereken dükkanınıza ürün koymaktır. Bir kırtasiye dükkanında kesinlikle bulunması gereken ürünler şu şekildedir:

1- Silgi, kalemtıraş

2- Kalem

3- Uçlu kalem ve sarf malzemeleri

4- Tükenmez, pilot ve dolma kalem 

5- Büyük boy harita metod defter (kareli, çizgili, çizgisiz ) / 72 yaprak, 100 yaprak vb. 

6- Not defteri ve etiket seti

7- Küçük boy defter

8- Resim defteri ve boya malzemeleri

9- Kitap kabı ve cildi

10- Klasör ve şeffaf dosya

11- Kalem kutusu

12- Okul ve resim çantası

13- Makas elişi kağıdı ve mukavva vb ürünler

14- A4 kağıdı

15- Ortaokul ve lise ders kaynak kitapları (yaprak testler, föyler, fasiküller, konu anlatımlı soru bankaları vb.)

16- Üniversiteye hazırlık kitapları – YKS (soru bankaları, deneme testleri, konu anlatımlı kitaplar vb.)

17- KPSS kitapları (soru bankası, tüm konuların yer aldığı kitaplar, deneme kitapları )

Kırtasiye Dükkanı İşletmenin Püf Noktaları

Kırtasiye dükkanı açmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar vardır. Bu başlık altında püf noktalardan bahsetmeye çalışacağız. Kırtasiye dükkanı açmanın püf noktaları şu şekildedir:

1- Dükkanınızı kesinlikle işlek bir noktaya açmalısınız. Mümkünse etrafında lise ve üniversite gibi eğitim kurumları olan bir yer tercih etmelisiniz.

2- Ürün yelpazenizin çok geniş olması gerekir. Çeşitli kalemler, silgiler, test kitapları ve konu anlatımlı kitaplardan mutlaka dükkanınızda bulundurun.

3- Eylül ile Kasım ayları arası en çok iş yapacağınız dönemdir. Bu dönemlerde yanınızda çalıştırmak için bir yardımcı almayı düşünebilirsiniz. Okulların 2.dönem için açılacağı Şubat ayında da fazla satış yapabilirsiniz. 

4- Üniversite ve KPSS sınavlarına hazırlanan kişiler size en çok karı yaptıracak kesimdir. Bu kişilerle hem aranızı iyi tutun hem de kitap yelpazenizi geniş tutarak onların aradığı kitapları elinizde bulundurun. Böylelikle satış yapabilir ve kar edebilirsiniz. 

Kırtasiye Dükkanından Ne Kadar Kazanılır

Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de para kazanıp kar etmeye başlamak için sabırlı olmak gerekiyor. Dükkanınız tanınmaya başlayana kadar ilk süreçte zarar edebilir hatta kiranızı bile zor ödeyecek konumda olabilirsiniz. Dediğimiz gibi bu noktada sabırlı olmak gerekir. Sabırlı olursanız zaman içerisinde düzenli kar ettiren bir iş sahibi olabilirsiniz. Okul başlangıç dönemlerinde çok iyi paralar kazanarak kar edebilirsiniz. Yılın geri kalanında ise belli bir standart tutturarak satışlara devam edersiniz. Genel olarak baktığımız zaman bu işteki kar marjının %25 ila %50 arasında olduğunu söyleyebiliriz. Büyükşehirlerde rekabet çok fazla olduğu için kar oranı %25’e kadar gerileyebilir.

Bu yazımızda sizlere kırtasiye dükkanı açmak fikri hakkında bilgi vermenin mutluluğunu yaşadık. Umarız siz kıymetli okurlarımız için yararlı bir içerik olmuştur. Hayatta başarılar diliyoruz.

Fotokopici açmayı düşünüyorsanız: Fotokopici Dükkanı Açmak – Ne Kadar Kazandırır? (2024)