Kaymakam Nasıl Olunur – Şartları Neler ve Maaşları Ne Kadar

 

Kelime anlamı olarak baktığımız zaman ‘’bir makamda duran’’ kişi anlamına gelmektedir. Türkiye’de ilçelerin yönetiminden sorumlu olan en yetkili kişiye kaymakam ismi verilmektedir. Kaymakamlar seçimle yönetime gelir gibi genel bir algı olsa da aslında hükümet tarafından atanmaktadırlar. İlçede belediye başkanından da önde gelir ve onun da amirliğini yapmaktadır. Her ilçenin kaymakamı o ilçede devleti temsil etmektedir. Biz de bu yazımızda Kaymakam nasıl olunur, şartları neler ve maaşı ne kadar gibi soruları siz değerli okuyucularımız için cevaplayacağız. 

Kaymakam Olma Şartları

Kaymakam olmanın bazı şartları vardır. Kaymakam olmak isteyen kişiler 35 yaşın altında olmalıdır. Yaş sorunu olmayan adaylar kaymakamlık sınavına girmeli ve en düşük 70 puanı hanesine yazdırmalıdır. Yazılı sınavdan en az 70 puan almayı başardıysanız mülakata çağrılırsınız. Mülakatı da geçerseniz kaymakam olma yolunda gereken adımları atmış olursunuz. 

Sınav ve mülakatı geçenler için staj ve kurs dönemi başlar. Staj ve kurs toplam 3 yıl sürmektedir. 

1- Kaymakamlık Kursu 4 ay

2- Merkez Stajı 2 ay

3- Kaymakam Vekilliği 8 ay

4- Kaymakam Refikliği 3 ay

5- Yurt Dışı Stajı 12 ay

6- Mülkiye Müfettişi gözetiminde staj 1.5 ay

7- Milli Güvenlik Stajı 1.5 ay

8- Bakanlık Merkez Stajı 4 ay

Kaymakam Nasıl Olunur

Eskiden KPSS’ye girerek P37 türünde 80 puan almanız gerekirken 2014 yılında bu durum kaldırılmıştır. Kaymakamlık adaylığına başvurabilmek için İİBF mezunu olmanız yeterlidir. Aşağıdaki bölümlerden mezun olanlar kaymakamlık sınavına girebilirler. 

1- İktisat

2- İşletme

3- Hukuk

4- Siyasal Bilgiler

5- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları

15 Temmuz 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan ve yürürlüğe giren karar ile birlikte kaymakam olmak isteyen kişilerin aşağıdaki lisans eğitimlerinden birini tamamlamış olması gerekir. 

1- Psikoloji

2- İşletme

3- Sosyoloji 

4- İktisat

5- Halkla İlişkiler ve Tanıtım

6- Finans

7- Maliye

8- Uluslararası İlişkiler

9- Kamu Yönetimi

10- Siyaset Bilimi

Yukarıda bulunan bölümlerden birini tamamlamadıysanız ancak bu bölümlerden en az birinin derslerinin %80’lik kısmını kendi derslerinizde gördüyseniz kaymakamlık için başvuru yapabilirsiniz. 

Bu bölümleri okumadıysanız boşa dertlenmeyin aşağıdaki bölümleri okuyanlar da kaymakamlık sınavına girebilmektedir. 

1- Tarih

2- İlimler

3- Mühendislik

Lisans eğitiminizi bu bölümlerde aldıysanız belirli şartları karşılamanız halinde kaymakam adayı olabilirsiniz. Eskiden daha az bir kitleye hitap eden kaymakamlık günümüzde birçok alana hitap etmektedir. 

Mübaşir nasıl olunur öğrenmek için: Mübaşir Nasıl Olunur – Maaşları Ne Kadar (2024)

Kaymakamlar Nasıl Atanır ? Torpil Var Mı ?

Herkes Kaymakamların nasıl atandığını merak eder ve bu süreçte torpil var mı yok mu öğrenmek ister. Kaymakam atamaları İçişleri Bakanlığı tarafından yapılır ve onay için Cumhurbaşkanına gönderilir. Cumhurbaşkanı onaylarsa atamalar yapılır. Torpil konusunda çok fazla söylenti olmasına karşın net bir bilgi bulunmamaktadır. Sınav ve mülakatı geçip gerekli olan eğitimi alan herkes Kaymakam olabilmektedir. 

Kaymakamın Görevleri ve Sorumlulukları Nelerdir

Daha önce de belirttiğimiz gibi ilçe yönetiminde en yetkili kişi kaymakamdır. İlçede devleti temsil etmektedir. Kanun ve yasaların uygulanmasını sağlamak ile görevlidir. Valiliğe karşı sorumludur. Validen gelen görev talimatları yerine getirmek zorundadır.

1- Kaymakam, Vali’ye bağlıdır. Validen gelen emirleri uygulamak zorundadır. 

2- Halkın dilek ve şikayetlerini dinler, teftişe çıkar ve çıkarken valiye haber verir. Teftiş sonuçlarını vali ile paylaşır.

3- İlçenin güvenliğini sağlar ve kolluk kuvvetlerine emir verebilir. 

4- Hükümet tarafından emirleri uygular, kanun ve yasaların uygulanmasını sağlar. 

Kaymakam Maaşları Ne Kadar

Herkes kaymakamların ne kadar maaş aldığını merak ediyordur. Kaymakamların tatmin edici bir maaş aldığını söyleyebiliriz. Devlet memuru statüsünde bulunan kaymakamlar kıdemlerine göre maaş almaktadır. 

¼ kıdeme sahip olan kaymakamların maaşı 10.726 TL’dir . Maaşa ek olarak, makam aracı, makam şoförü ve lojman dairesi kaymakamın kullanımına verilmektedir. Şartların böyle olduğu bilinince oldukça iyi bir maaş olduğunu söyleyebiliriz.

Bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için kaymakam nasıl olunur, şartları neler ve ne kadar maaş alıyorlar gibi soruların cevabını vermeye çalıştık. Umarız sizler için yararlı bir içerik olmuştur. Başka bir yazıda görüşmek üzere, hayatta başarılar diliyoruz.