Tarih Boyunca Sırasıyla Kullanılan İletişim Araçları – Geçmişten Günümüze

Bu yazımızda siz değerli okuyucularımız ile tarih boyunca sırasıyla kullanılan iletişim araçları hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Hazırsanız hemen vakit kaybetmeden başlayalım. 

İlk Haberleşme Aracı M.Ö. 200.000’li Yıllarda – Tamtam

Tamtam, yazılı tarih öncesine kadar dayanan geçmişi ile ilk insanların kullandığı bir haberleşme aracıdır. En eski vurmalı çalgılardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Konuşma dili öncesinde kullanılmıştır. Afrika kabilelerinde hala kullanılmaktadır. Kabileler arası kullanılan bu araç ile şifreli vuruşlar, haberleşmeyi sağlamaktadır. 

Taş Devrinde Mağara Duvarına Çizilen Resimler

Yazının daha bulunmadığı zamanlarda tamtam sonrasında mağara duvarlarına ilkel aletlerle çizilen resimler aracılığı ile iletişim sağlanmaktaydı. Mağarayı gelenler bu şekilde bilgi alabiliyordu. Düşünce ve duyguları ifade etmek için henüz konuşmayı bilmeyen kişiler, içgüdüsel olarak mağara duvarlarına vahşi hayvan figürleri ve avlanma ile ilgili resimler çizerek iletişim kuruyorlardı. Aynı zamanda bu resimler dünya kültürel mirasının temellerini oluşturmaktadır. 

Taş Devri Kızılderililer Döneminde Dumanla Haberleşme

Kızılderililer ve Orta Asya’da yaşayan insanların buldukları iletişim yöntemlerinden biri dumanla haberleşmedir. Ateşin bulunması sonrası Kızılderili kabileler bu şekilde haberleşiyorlardı. Uzak mesafedeki insanlarla iletişim kurabilmek ve kabileler arasındaki şifreler ile ateşin üzerine örtü tutarak karşı tarafa duman gönderirdi. Dumanın sıklığına göre acil bir durum olup olmadığı anlaşılıyordu. Duruma göre yardıma gidiliyordu. 

Ek olarak kişileri tehlikelerden haberdar etmek için kullanılırdı. Amerika’da olan yerli kabileler tarafından tercih edilen dumanla haberleşme ile birlikte 300 mil uzağa kadar iletişim kurulabiliyordu. 

Dergilere yazı yazarak para kazanma hakkında bilgi almak için: Dergilere Yazı Yazarak Para Kazanma – Dergilere Yazı Yazarak Para Kazanılır mı? Ne Kadar Kazanılır?

Güvercin İle Haberleşme (M.Ö. 3200)

Yazının bulunması ve gelişmesi ile birlikte iletişimde büyük rol oynayan araçlardan biri de posta güvercinleridir. Güvercinin ayağına bağlanan not ve gagasına konulan zarf ile haberleşme sağlanmıştır. İlk olarak Belçika’da ortaya çıktığı düşünülmektedir. 1 ve 2. Dünya Savaşları sırasında bu iletişim yöntemi kullanılıyordu. Eski Roma İmparatorluk döneminde Julius Caesar tarafından da kullanılmaktaydı.

Ulak İle Haberleşme Yöntemi (M.Ö. 3200)

Devlet hizmetinde olan, bir yerden başka bir yere hızlı bir şekilde gidebilen kişilere ‘’ulak’’ denmektedir. Ulakların geçeceği yollar üzerinde atlar için menziller bulunurdu. Yol üstünde yaşayanlar ulaklara hizmet etmek ve ihtiyaçlarını karşılamak zorunda idi.

Gazete İle Haberleşme Yöntemi (M. Ö. 3200)

Dünya’da ilk gazete 1605 yılında Johann Varolus tarafından çıkarılmıştır. Fransa’da bulunan Strasbourg şehrinde yayımlanan bu gazete, o tarihte Roma’da olan olayları anlatmaktadır. Zamanla gelişerek günümüzdeki halini almıştır. 1622 yılında İngiltere’de düzenli gazete basımları başlamıştır. 

Telgraf İle Haberleşme (1792)

Claude Chappe tarafından 1792 yılında tarafından gerçekleştirilmiştir. Telgraf, iki merkez arasında kararlaştırılmış işaretler aracılığı ile yazılı haberlerin ya da belgelerin iletimini sağlayan bir telekomünikasyon düzenidir. Elektrik akımları arasındaki sinyallerin keşfedilmesiyle birlikte iletişimde önemli bir yere sahip olan telgraf sistemi yapılan çalışmalarla oturtulmuştur. Telgraflar arasındaki vericiler arasında iletişim sağlanmıştır. Gönderilen kodlar, yazıya dökülmüştür ve gerekli haberleşme gerçekleştirilmiştir. Zamanla Samuel Morse tarafından elektromıknatıslı telgraf geliştirilmiştir. Devletler arası gizli mesajlar için gizli hatlar kurulmuş ve şifreli mesajlar ile güvenli hale getirilmiştir. Ek olarak acil haberlerde bu şekilde iletilirdi. Bu icadın gerçekleştiği zamanlarda bir dakikada maksimum 15 kelime iletiliyordu. Tabii ki daha sonraları kelime sayısı artmış ve süre kısalmıştır. 1836 yılında Samuel Morse tarafından, telgrafın daha da kolay hale gelmesini sağlayan mors alfabesi icat edilmiştir. 1843 yılında en uzun mesafeli telgraf hattı döşenmiş ve uzun mesafede iletişim kurulması sağlanmıştır.

Ahizeli-Çevirmeli Telefon İle İletişim (1875)

Alexander Graham Bell tarafından tarihler 1876 yılını gösterirken telefon icat edildi. Bu icatla birlikte iletişim bir anda hız kazandı. Telgraftan sonra ilk ahizeli telefonlar icat edilmiştir. Graham Bell tarafından icat edilse de Thomas Edison tarafından geliştirilmiştir. İletişim adına kritik bir adım olmuştur. Telefon haricinde ses kaydedebilen yeni araçlar keşfedilmiştir. Böylelikle iletişim süresi kısalmıştır. Birbirine uzak olan kişilerin görüşmesine zemin hazırlayan buluş ile, ticari ve kültürel ilişkiler ile birlikte sosyal gerçeklik değişti diyebiliriz. 

Faks İle İletişim (1843)

İskoçya’da yaşayan Alexander Bain tarafından 1843 yılında ilk faks makinesi patenti başvurusu yapıldı. Makinenin temel prensibi Alexander Bain icadı gibi görünüyor olsa da başarılı olamadığı için bu isimle anılmamaktadır. 1848 yılında İngiltere’de fizikçi olan Frederick Bakewell daha da geliştirilmiş bir versiyonu için patent almayı başardı. Tüm bu çabalar ticari anlamda sonuçsuz kaldı. Ticari başarıyı yakalayan ilk faks makinesini ise İtalyan Giovanni Caselli icat etti. Kalıcılığı sağlayabilen kişi ise Alexander Korn olmuştur. 1959-1960 yılında faks makinesini tüm dünyaya tanıtan ve yaygınlaşmasını sağlayan isim Korn kabul edilmiştir.

Radyo İle İletişim (1896)

 

Telefon ve ses kaydının yapılması ile birlikte iletişim araçlarında gelişim de yaşandı. Elektromanyetik dalgalanmalar arasındaki bağlantılar kurularak Guglielmo Marconi tarafından ilk radyo icat edildi. Böylelikle yayın yapılmaya ve insanlara haberler gitmeye başlamıştır. 

Televizyon İle İletişim (1923)

İskoçyalı John Logie Baird tarafından 1923 yılında televizyon icat edilmiştir. Günümüz dünyasında da en iyi ve en önemli iletişim araçları arasındadır. Geniş kitlelere hitap edebilmektedir. Kıtalar arası ses ve görüntü transferi yaparak yeni bir dönemi, yepyeni endüstrileri ve sektörleri oluşturmuştur.

Bilgisayar İle İletişim (1947)

İcat edilen ilk bilgisayarın adı ‘’eniac’’ idi. Büyüklüğü 167 metrekare genişliğinde bir odayı dolduruyordu. Tam olarak 30 ton ağırlığında idi. Günümüz dünyasının bilgisayarlarının oluşmasında Apple ve IBM gibi şirketlerin payı bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucu laptoplar ve tabletler ortaya çıktı. 

Cep Telefonu İle İletişim (1970)

İlk cep telefonunun ağırlığı bir kilogram idi ve 20 dakikalık pil ömrü vardı. Motorola firmasında mühendis olan Martin Cooper tarafından geliştirilmiştir. Mekana bağımlı olma zorunluluğu olmayan cep telefonlarının geliştirilmesiyle bugün hemen her yetişkinde cep telefonu bulunmaktadır ve bilgisayar görevini bile bazen görmektedir. 1992 yılında Nokia 1011 adındaki ilk cep telefonunu piyasaya sürdü.

İnternet İle İletişim (1989)

Öncelikle askeri araştırmalar için kullanılan ağ tasarımları yapıldı. 1980’lerde bu ağ kullanıldı. Yaygınlaşmasının ardından 1989 yılında hayatımıza girdi. Gelişen teknoloji ile yavaşlık soruları ortadan kaldırıldı. Fiber optik kablolar ile istenilen her yerde internet kullanılabilir hale geldi. 12 Nisan 1993 yılında ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından 64 Kbps kapasiteli hat kullanılmaya başladı.

Bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için tarih boyunca sırasıyla kullanılan iletişim araçları hakkında bilgi vermeye çalıştık. Umarız sizler için keyifli ve bilgi verici bir içerik ortaya çıkarabilmişizdir. Başka bir içerikte görüşmek üzere!