Çorbacı Dükkanı Açma Maliyeti Ne Kadar? İşin Püf Noktaları Neler? (2024)
Akşam yemeklerinin olmazsa olmazı olan çorba ile ilgili bir iş kurmak yani çorbacı dükkanı açmak ve bu işten para kazanmak istiyorsanız doğru yazıyı okuyorsunuz. Bu yazımızda Çorbacı açmanın maliyetlerinden ve püf noktalarından bahsedeceğiz. Neredeyse çorba sevmeyen insan bulmak çok zordur. Ayrıca bu iş için gerekli olan sermayenin de düşük olması bu işi yapmak isteyen insanların sayısını arttırıyor. Gece gündüz fark etmeden her saatte tüketebileceğiniz bir yemek olan çorba, işletmelere iyi para kazandırmaktadır. Şimdi ise çorbacı açmanın maliyeti ve ne gibi püf noktaları olduğundan bahsedelim.
Çorbacı Dükkanı Açmak
Gıda sektörü dediğimiz zaman aklımıza ilk önce temizlik ve hijyen gelir. Çorbacı dükkanı açtığınızda da bu iki hususa çok dikkat etmelisiniz. Kaliteli bir hizmet verip müşterilerinizi memnun etmek istiyorsanız en az 50 metrekarelik bir alana sahip olmanız gerekir.
Bazı çorbacılar küçük ve dar bir dükkan tutarak kira ücretinden kısmaya çalışsa da müşteriler öyle bir ortamda çorba içmek istemedikleri için kar yerine tam tersi zarar ediyor. Siz bütçenizin yettiği kadar büyük bir dükkan kiralayarak müşterilerinize rahat ve ferah ortamda sıcacık çorba içme şansı tanıyın. Böylelikle hem müşterileriniz mutlu olsun hem de siz para kazanın.
Çorba dükkanı açtığınız yerin konumu oldukça önemlidir. Çok işlek olmayan bir yerde dükkan açarsanız kim gelip çorba içecek ki? İşlek bir caddede fazla esnafın olduğu yerler potansiyel müşteri demektir. Okullara yakın yerleri de tercih edebilirsiniz. Her öğrenci uygun fiyatlarla sımsıcak bir çorba içerek karnını doyurmak ister. Bu gibi unsurlara dikkat ederek en doğru noktada dükkanınızı açarak para kazanmaya başlayın.
Çorba dükkanları ‘’sıhhi müessese’’ olarak geçmektedir. Sıhhi müessese evraklarını temin ettikten sonra ruhsat alabilmek için aşağıda belirtilen belgelerle birlikte şehrinizdeki belediyeye başvurabilirsiniz.
1- Dükkan tapuda daire olarak geçiyorsa kat maliklerinden muvafakatname alınmalı
2- Mesul Müdürlük sözleşmesi
3- Tapu fotokopisi
4- Kira kontratı fotokopisi (aslı ile birlikte götürülecek)
5- 2 adet ustalık belgesi olan aşçı çalıştırılmalı.
6- İmza beyanı
7- Esnaf ve Sanatkarlar odasına kayıt
8- Yangın söndürme tüpünün dolu olduğuna dair fatura
Yukarıda sizlerle paylaştığımız belgeler genellikle her yerde aynıdır ancak siz yinede bulunduğunuz yerdeki belediye ile görüşmeyi ihmal etmeyin. Çalışma ruhsatı aldıktan sonra çorbacı dükkanınız hayırlı olsun.
Çorbacı Dükkanında Olması Gerekenler
İlk olarak işinde usta olmuş kaliteli iki tane aşçı ile anlaşın. Size asıl kar ettirecek ürün çorba olacağı için işini iyi yapan bir aşçı ile anlaşmak parayı düşünmeyin. Sizin için bir aşçı daha çok müşteri ve daha çok kazanç demektir. Bu günlerde piyasada iyi aşçı bulmak oldukça zor olduğu için çok iyi araştırma yapmanızı öneriyoruz. Bulduğunuz aşçıya da iki elle sarılmayı unutmayın. Şimdi ise bir çorbacı açmak için ne tarz ekipmanlar gerektiğine;
1- Salatalar, mezeler için dolap takımı
2- Masa servisi için gereken kase, kaşık, çatal, ekmeklik, peçeteler vs.
3- Geniş çorba tencereleri veya kazanları.
4- Masalar ve sandalyeler
5- Mutfak tezgahı (mutfak bölümü ayrı yapılırsa daha iyi olur)
6- Ocak setleri ve aşçı için gereken diğer teçhizatlar & gıda malzemeleri (kepçe, kaşık, vs. aşçıya ne gerekiyorsa)
En temel ihtiyaçlarınız için bunları sıralayabiliriz. Şimdi ise bu işin püf noktalarına birlikte göz gezdirelim.
Çorbacılık İşinin Püf Noktaları
Çorbacılık işinin püf noktalarını merak ediyor ve öğrenmek istiyorsanız doğru adrestesiniz. Şimdi sırayla sizlere püf noktaları anlatalım.
1- Fiyatınızı çok yüksek tutmayın, fiyatı biraz düşük tutarak daha çok kitleye hitap edebilirsiniz. (öğrenciler gibi)
2- Mutlaka çeşitli çorbaları menünüzde bulundurun en az 5-6 çeşit çorba ile müşteri memnuniyeti odaklı çalışın.
3- Her zaman müşterilere karşı güler yüzlü olun
4- Müşteri sipariş ettiği çorbayı içerken masa yakınlarında durarak rahatsızlık vermeyin. Müşterinin çorbasını rahatlıkla içmesi için mesafe tanıyın.
5- Dükkanınızı geceleri de açık tutmaya devam edin. Birçok çorbacı gece daha fazla para kazanmaktadır.
6- Mutfak ve masaların hijyenine dikkat edin.
7- Masalara bolca ekmek koyun. Fazla ekmek yiyen müşterileri yadırgamayın.
Çay ocağı açmak isteyenler için: Çay Ocağı Açmak Maliyeti Ne Kadar ve İşin Püf Noktaları Neler?
Çorbacı Dükkanı Açmak İçin Maliyet Ne Tutar ?
Bir çorbacı açmanın maliyeti çok fazla değişkenlik gösterebilir. İlk olarak seçtiğimiz dükkanın yerine ve büyüklüğüne göre maliyet artıp azalabilir. Aşçılar ve çalışanlar için verdiğimiz fiyata göre de maliyetimiz değişebilir. Büyük şehirlerde kiralar el yaksa da küçük şehirlerimizde kira parası çok yüksek değildir.
Ortalama 40-50 bin tl ile ortalama bir çorbacı açabileceğinizi düşünüyoruz. Daha büyük çaplı bir işletme düşünüyorsanız tabii ki bu sayıların da üstüne çıkabilirsiniz. Bu tamamen sizin sermayenize bağlıdır. Bu yazımızda sizlere çorbacı açmanın maliyetleri ve püf noktalarından bahsetmek istedik. Umarız yararlı bir yazı olmuştur.