Salma Tavuk Çiftliği Kurulum Maliyeti Ne Kadar? Nasıl Kurulur ve Şartları
Para kazanma yollarından en öne çıkanı çiftçiliktir. Bu yazımızda salma tavuk çiftçiliği kurulum maliyeti ile ilgili detaylı bilgiler yer alıyor.
Çiftçilik, insanlık tarihinde tarım devriminden bu yana yüzyıllardır var olan bir iş koludur. Dünyada yeni teknolojiler ortaya çıkıp insan davranışları önemli ölçüde değişse de çiftçilik hiçbir zaman terk edilmeyen bir meslektir. Çiftçiliğin kendi içerisinde alt alanlara ayrıldığını da söylemek gerek. Kimileri meyve ve sebze yetiştirmeyle uğraşırken kimileri de hayvanlar üzerine yoğunlaşmaktadır. Çiftçilerin yetiştiriciliğini yaptığı hayvan sayısı oldukça fazladır. Bu hayvanların her biri etiyle, sütüyle ve yumurtasıyla çiftçilere destek vermektedir.
Çiftçilerin yetiştiriciliğini yaptığı hayvanlardan biri de tavuktur. İnsanlara çok önemli besin kaynağı olan tavuklar, özellikle yumurtaları ve etleriyle çok sevilmektedir. Tavuk yumurtası, hemen her hekim tarafından yararlı olarak kabul edilen ve düzenli tüketilmesi önerilen bir besindir. Bu bağlamda tavuk yetiştiriciliğinin çiftçilere önemli kazançlar sağladığı yorumunu rahatlıkla yapabiliriz. Tavuk yetiştiriciliği yapan çiftçiler bunu genelde büyük alanlar üzerinde gerçekleştirmektedir. Günümüzde Türkiye’de birçok insan tavuk yetiştiriciliği yapmayı amaçlamaktadır. Bu insanların akıllarındaki en önemli soru salma tavuk çiftçiliği kurulum maliyeti konusudur. Adım adım alt başlıklarla bu konuya açıklık getirelim.
Salma Tavuk Çiftliği Kurulum Maliyeti Nedir?
Her hayvanda olduğu gibi tavuk yetiştiriciliğinde de belirli maliyetler bulunmaktadır. Eğer bu işe girmeyi düşünüyorsanız bu maliyetlerinin tamamının farkında olmalısınız. Sizlere alt başlıklar halinde maliyetleri aktarmaya çalışacağız.
Kümes kurma
Tavukların en iyi yaşam alanı bildiğiniz üzere kümeslerdir. Kaliteli ve verimli bir tavuk çiftliği oluşturmak istiyorsanız bu çiftlikte yer alacak tavuklar için onlara en uygun yapıda kümesler kurmalısınız. Tavuklar bu kümeslerde hem beslenecek hem uyuyacak hem de yumurta yapacak. Böyle düşünüldüğünde kümesin bir tavuk için ne kadar önemli olduğu daha net anlaşılacaktır.
Tavuk besleme ekipmanları
Her canlıda olduğu gibi tavuklar da düzenli besine ihtiyaç duyar. Tavuk çiftliklerinde tavukları en uygun şekilde beslemeye yönelik çeşitli ekipmanlar bulunur. Bu ekipmanlar düzenli şekilde tavukları besler ve sular. Onlarca tavuk besliyorsanız bu ekipmanları temin etmeniz şarttır. Aksi takdirde sizin iş yükünüz çok ciddi oranda artacaktır. Ayrıca tavuklardan alacağınız verim de düşebilir.
Yem ve sulama
Tavuk besleme ekipmanlarının maliyetinin yanında yem ve sulama maliyeti de vardır. Tavukların düzenli ve sağlıklı şekilde gelişip verim vermesini istiyorsanız onların yemini ve suyunu asla eksik etmemelisiniz. Salma tavuk çiftçiliği kurulum maliyeti içerisinde yemler önemli bir yere sahiptir. Ayrıca yem maliyetleri, diğer birçok maliyetten farklı olarak tek seferlik değil sürekli devam eden bir maliyet kalemidir.
Çiftlik arazisi maliyeti
Tavuk çiftliği oluşturuyorsanız elbette ki bu çiftliği belli bir arazi üzerine kurmanız gerekmektedir. Bu arazinin de belirli maliyetleri vardır. En başta araziyi temin etmenin maddi olarak bir gider oluşturacağını söyleyebiliriz. Sonrasında arazinin düzenlenmesi, tavukların yaşamı için uygun bir hale getirilmesi gibi işlemler için de maliyet oluşacaktır. Arazi maliyetini de mutlaka hesaba katmalısınız.
1000 Tavuğun yer aldığı bir tavuk çiftliği kurmanın maliyeti ortalama 75 bin liradır.
Salma Tavuk Çiftliği Kurmak
Salma tavuk çiftçiliği kurulum maliyeti konusunu netleştirdiysek şimdi kısaca kurulum sürecinden bahsedelim. Öncelikle belli sayıda tavuk almalısınız. İlk etapta ne kadar tavuk alacağınız bütçenize bağlıdır. Daha sonra çiftliği kuracağınız araziyi belirlemeli ve düzenlemelisiniz. Kümes kurma, ekipman ve yem temin etme süreçlerini de tamamladıktan sonra çiftliğiniz hazırdır. Çiftlikteki tavukların yumurtalarını her gün toplayıp satarak düzenli gelir elde etmeye başlayabilirsiniz.