Lastikçi Dükkanı Açmak – Oto Lastik Tamircisi Nasıl Açılır? (2024)
Gelişen teknoloji sayesinde her gün yeni teknoloji arabalar yeni özelliklerle karşımıza çıkıyor. Ülkemizde bulunan araba sayısı her geçen artış göstermektedir. Durum böyle olunca araba ile ilgili olan iş fikirleri de beraberinde ortaya çıkıyor. Lastikçi dükkanı açmak bu işler arasında en yaygın olanlar arasındadır. Bizde bu yazımızda sizlere lastikçi dükkanı açmak ile ilgili bilgi vermeye çalışacağız.
Lastikçi Dükkanı Açmak
Milyonlarca aracın olduğu ülkemizde iyi bir lastikçi dükkanı açarak çok güzel gelirler elde edebilirsiniz. İşinizi iyi yaptığınız zaman her sektörde başarılı olabileceğinizi unutmamalısınız. Lastik yama yapma, lastik sökme-takma gibi işleri daha önceden yaptıysanız lastikçi dükkanı açmak sizin için iyi bir iş fikri olacaktır. Eğer 50-75 bin TL arasında bir sermayeniz varsa rahatlıkla bu işi yapabilirsiniz.
Lastikçi dükkanı açmanın püf noktalarından ilki nereye dükkan açtığınızdır. Konum olarak işlek yerler seçmeniz sizin yararınıza olacaktır. Ne kadar çok araba geçiyorsa o kadar çok potansiyel müşteri demektir. Dükkanınızı açmak istediğiniz yerde mutlaka araç park etmek için müsait alanlar olmalıdır. Lastikçi dükkanınızda yoğunluk olduğu dönemlerde müşterilerin arabalarını çekebileceği bir yer mutlaka bulunmalıdır.
Lastikçi Açmak İçin Gereken Evraklar
Lastikçi dükkanı açmak için gerekli olan evraklar nelerdir merak ediyorsanız o evraklar şu şekildedir:
1- 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
2- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
3- Adli Sicil Kaydı Belgesi
4- Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı olduğuna dair herhangi bir belge
5- İşletici Kimlik Bildirme Belgesi (Form-1) (fotokopi)
6- Ustalık Belgesi fotokopisi (Ön Düzen Ayarcılığı ve Lastikçilik)
7- İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
8- Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (fotokopi)
9- Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (fotokopi)
10- Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti) (işyeri kiralık ise)
11- İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
12- İtfaiye Uygunluk Raporu
13- ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi (işyerinde tuvalet var ise)
14- Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır (700 TVL IR LED dış mekan kamerası ya da 1080 HP HD dış mekan kamerası)
15- Vergi Levhası
Lastikçi dükkanı açmanın herhangi bir metrekare sınırı yoktur. Tapuda adı geçen mülk sahibi vefat etmiş ise; “veraset ilamı” çıkartılmalı ve gereken belgeler arasına “Veraset İlamı ” da eklenmelidir. Ek olarak kira sözleşmesinde veraset ilamında adı geçen kişilerin imzası kesinlikle bulunmalıdır.
Lastikçi dükkanı bir apartman altında açılacaksa muvafakatname alınmalıdır. Noter onaylı kat maliklerinin imzası alınmalıdır.
Hangi Takımlar Gerekli ?
Dükkanınızı açtığınız zaman müşterilerinize hizmet vermek için bazı araç gereçlere ihtiyacınız olacaktır. Lastikçi dükkanı açtığınız zaman kaliteli ürünler ile hizmet vermeye özen göstermeniz gerektiğini de hatırlatalım. Lastikçi dükkanında mutlaka olması gereken gereçler şu şekildedir:
1- Hava Kompresörü
2- Lastik sökme-takma makinası
3- Hava hortumları
4- Havalı bijon tabancası
5- Bijon tabancası lokması
6- Bir kaç adet kriko
7- Lastik basınç ölçer
8- Lastik yama seti (yama, yama yapıştırıcı aparat, patlak bölgeyi zımparalamak için gerekli olan alet)
9- Çıkma lastik (ikinci el lastik)
10- Alyan takımı, anahtar takımı, levye ve benzeri bilimum ufak tefek takımlar
İhtiyacınız doğrultusunda bu liste artma veya azalma gösterebilir. İhtiyacınız olduğu durumlarda daha önce satın aldığınız yerden kolay bir şekilde temin edebilirsiniz.
Ne Kadar Kazandırır ?
Lastikçi dükkanı açmak birçok kişiye büyük gelirler kazandırmaktadır. Günümüz Türkiye’sinde lastik söküp takma işlemi 45-50 TL gibi bir fiyattan başlamaktadır. Lastiklere yapılan yama fiyatları ise 60 TL’yi bulmaktadır. İkinci el lastik satışı ile de ekstra gelir elde edebileceksiniz.
Arabasına sıfır lastik taktırmak isteyenler sizin dükkanınıza gelerek bu işlemi yapmanızı isteyecektir ve muhtemelen eski lastiklerini ya bedavaya ya da cüzi bir miktara size satacaktır. Siz de bu lastiklerden sağlam olanları yine başkalarına satarak gelir elde edebilirsiniz. Bütün bu iş hacmi düşünüldüğü zaman bir lastikçi dükkanının aylık net karı 6-7 bin TL’yi bulmaktadır. İşinizi iyi ve doğru bir şekilde yaptığınız takdirde hem müşteri sayınız artar hem de kazandığınız para artar.
Bu yazımız sizlere lastikçi dükkanı açmak hakkında bilgi vermeye çalıştık umarız yararlı olmuştur.
Takı/Bijuteri dükkanı açmayı düşünüyorsanız: Bijuteri Dükkanı Açma Şartları Nelerdir? Maliyeti Nedir? Nasıl Açılır?