KOSGEB Desteği Nasıl Alınır?

Kendi işini kurmak isteyenlerin yararlanmak istediği KOSGEB desteği alma ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi açıklıyoruz. Bu yazıyla birlikte KOSGEB konusunu halletmiş olacaksınız.

Çalışmak, bir işte meşgul olmak insanın en temel hayat amaçlarından biridir. Bir işle meşgul olmak, kişiyi psikolojik ve fizyolojik olarak güçlü tutar. Bunun yanı sıra çalışıp para kazanmak sosyal konumunuzu da ciddi şekilde iyileştirir. Bugün çalışıp para kazanmanın pek çok yolu olduğunu biliyoruz. İster başkasının sahip olduğu bir iş yerinde çalışarak isterseniz de kendi iş yerinizi açarak çalışabilirsiniz. Her iki çalışma yolunun da kendine göre artı ve eksileri bulunmaktadır.

Başkasının yanında çalıştığınız takdirde nispeten daha az para kazanacaksınızdır fakat riskleriniz de daha az olacaktır. Bugünün cirosu nedir, iş oldu mu olmadı mı diye düşünmeniz gerekmez. Öte yandan kendi işyerinizin sahibi olduğunuzda daha fazla para kazanabilirsiniz. Fakat riskler de elbette ki biraz daha fazladır. Pek çok insan, bütün bu riskleri göze alıp kendi işyerini açmak istemektedir. Bu isteğin önüne zaman zaman güçlü bir engel çıkabilmektedir. Bu engelin adı sermaye.

Bir işyeri oluşturmak için ilk etapta gelir gider dengesini eşitlemek çok zordur. İşinizi oturtana kadar sürekli gider yapmanız gerekmektedir. Bunu yapabilmek için de sermayeniz mutlaka olmalıdır. Günümüzde kendi işini kurmak isteyen girişimcilere devlet sermaye desteği sağlamaktadır. Bu destek KOSGEB isimli kuruluş altında gerçekleşmektedir. Sermaye konusunda sıkıntı yaşayan pek çok girişimci, KOSGEB desteği alma konusunu araştırma ihtiyacı hissetmektedir. Gelin KOSGEB girişimci desteklerine bir bakalım.

KOSGEB Desteği Alma Şartları

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde bulunan KOSGEB’in temel amacı, belli bir iş fikri bulunan girişimcilere fikirlerini hayata geçirme konusunda destek sağlamaktır. İşte bu yüzden KOSGEB desteği almak istiyorsanız yenilikçi, özgün veya ülke ekonomisine katma değer katabilecek bir iş oluşturacağınızı vaat etmelisiniz. Bu vaadi sağladığınız takdirde KOSGEB’in size destek sunma ihtimali artacaktır. Bunun yanı sıra, eğer KOSGEB desteğine başvurmak istiyorsanız işletmeniz ve kendinizle ilgili her detayı paylaşmanız gerektiğini de unutmayın.

Sizin eğitim ve iş geçmişiniz, girişim oluşturmak istediğiniz alanla ilgili tecrübeleriniz ve gelecekle ilgili planlarınız KOSGEB desteği alma noktasında ciddi önem arz etmektedir. İşyeri oluşturma aşamasında işinizle ilgili tüm detayları, işyerinizin konumu, tüm giderleriniz ve bu giderlerin nedenleri gibi konuları KOSGEB’e detaylı şekilde açıklamalısınız. İşyeri kalemlerinde bildirilmeyen her detay, size olumsuz yansıyacaktır.

KOSGEB Desteği Türleri

KOSGEB destekleri, kendi içerisinde çeşitli alt başlıklara ayrılmaktadır. Küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler için farklı destekler bulunmaktadır. Siz, açacağınız işletmenin türüne ve büyüklüğüne uygun olan desteğe başvurabilirsiniz. Ayrıca yapılan maddi desteklerin hibe veya geri ödemeli şeklinde değiştiğini de söylemek gerekiyor. Tahmin edebileceğiniz üzere hibe desteği almak biraz daha zordur. Ayrıca hibe desteklerinin kontenjanları da kısıtlıdır.

KOSGEB destek türleri her dönem değişebilmektedir. Hükümetin ve bakanlığın aldığı kararlara göre yeni destek türleri açılabilmekte veya mevcut olanlar kapatılabilmektedir. Bunun hakkında en güncel bilgiyi KOSGEB resmi internet sitesinden alabilirsiniz.

KOSGEB Destek Başvurusu Nasıl Yapılır?

KOSGEB desteği alma kararı verdiyseniz başvuru aşamasına geçebilirsiniz. Her KOSGEB desteği için kendi içerisinde ayrı başvuru sayfaları bulunmaktadır. Bu başvuru sayfalarına ulaşmak için https://www.kosgeb.gov.tr adresine gidin. Burada başvuracağınız destek türünü seçin. Size şartlar, mevzuatlar ve destek türü hakkında bilgiler sunulacaktır. En sonunda ilgili KOSGEB desteğine başvurabileceğiniz bir form karşınıza çıkacaktır. Bu form yardımıyla başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.