Kinoa Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kinoa yetiştiriciliği yapmak hem incelik isteyen hem de getirisi yüksek bir iştir. Bu sebepten dolayı Kinoa yetiştiriciliği yaparak para kazanma herkesin hedefindedir.

Dünyanın en eski ve belki de en doğal iş kolu çiftçilik, genel adıyla tarımdır. Yüzyıllardan beri insanlar tarımla uğraşmakta ve geçimini bu yolla sağlamaktadır. Sanayi devriminin ortaya çıkmasıyla birlikte çiftçilik ve tarım yapanların sayısı azalsa da hala çok önemli bir iş kolu olarak karşımıza çıkmaktadır. Üstelik günümüz insanının doğallığa duyduğu hasretle birlikte tarım, her geçen gün daha değerli olmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra bugün tükettiğimiz hemen her gıdanın doğadan geldiğini düşünecek olduğumuzda tarımın ne kadar önemli ve bitmeyecek bir meslek olduğunu net olarak görebiliriz. Doğada tarım işiyle uğraşanların ilgilenebileceği çok sayıda bitki bulunmaktadır. Bu bitkilerin çeşitliliği ve insana sunduğu yararlar birbirinden farklıdır. Bu içeriğimizde Kinoa bitkisinden ve onun nasıl yetiştirilebileceğinden söz edeceğiz. Zira değerli bitkiler arasında gösterilen Kinoa ile çok ciddi miktarlarda para kazanabilirsiniz.

Kinoa Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Kinoa yetiştiriciliği yaparak para kazanma hedefi olan kişilerin bu bitki hakkında detaylı bilgi sahibi olması gerekmektedir. Bu bağlamda biz de ilk olarak Kinoa bitkisinin tam olarak nasıl özelliklere sahip olduğundan söz etmek istedik. Kinoa’yı tahıl grubunda değerlendirmek mümkündür. Zengin bir içeriğe sahip olan Kinoa, en çok talep gören tahıllar arasında yer alır.

Chenopodium Kinoa isimli bitkinin tohumu olarak karşımıza çıkan Kinoa, şekil itibariyle bulgura benzemektedir. Protein bakımından inanılmaz derecede zengin olan Kinoa’nın başka dikkat çekici özellikleri de vardır. Öyle ki, insan vücudunda temel rol oynayan dokuz aminoasidin tamamı kinoanın içerisinde yer almaktadır. Kinoanın tok tutma özelliğine sahip olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Dünyada Ekvador ve Peru gibi tropikal ülkelerde yaygın olarak yetiştirilen Kinoa, ülkemizde de Konya Ovası’nda sıkça yetiştirilmektedir. Konya Ovası dışında Toroslar bölgesinin kuzey yamaçlarında ve Doğu Anadolu platolarında Kinoa bitkisinin yetiştiriciliği yapıldığını görmekteyiz.

Yemeklerde, tatlılarda ve daha pek çok yiyecek grubunda tercih edilen bitkinin bu denli talep görmesi pek çok insanı Kinoa yetiştiriciliği yaparak para kazanma yoluna itmiştir. Bu konuda siz de adım atabilirsiniz.

2024 Yılında Kinoa Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanma

Kinoa bitkisinin Türkiye’de hangi bölgelerde yetiştiğini yukarıda açıkladık. Eğer bu bölgelerden birinde yer alıyorsanız Kinoa yetiştirebilirsiniz. Kinoa yetiştiriciliğiyle ilgili bilmeniz gereken birçok başlık vardır.

Öncelikle Kinoa bitkisinin ekilmesi için toprağın sıcaklığının 15 derece civarına ulaşması beklenmelidir. Bu da ortalama ilkbahar dönemlerine denk gelmektedir. İlkbaharda ekilen Kinoa bitkisinin tam olarak yetiştiğini anlamak için boyutuna bakmak gerekir. Eğer bitkinin boyutu 1.5-2 metreye ulaştıysa olgunlaşmış ve artık hasada hazır hale gelmiş denebilir.

Kinoa bitkisinin hasat süresi 3 ay ile 4 ay arasında değişkenlik göstermektedir. Bunun yanı sıra çimlenme süresi de 4-5 gün arasındadır. Bitkiyi ektikten sonra belirli aralıklarla sulama yapılması da gerekmektedir. Özellikle kurak topraklar için sulama çok daha önemlidir.

Uygun şekilde bitkiyi yetiştirip hasadını yaptıktan sonra Kinoa yetiştiriciliği yaparak para kazanma aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşamada yapmanız gereken yetiştirdiğiniz Kinoa tahılını gerek ilinizdeki hal tipi kuruluşlarda toptancılara satmak gerekse de kendiniz pazarlamak. Kendiniz gıda satıcılarına düşündüğünüz kar oranını ekleyerek Kinoa satışı yapabilirsiniz. Kinoa yetiştirip daha sonra bunu satmanın oldukça karlı bir iş olduğunu söyleyebiliriz. Kar oranınız ise sizin pazarlama şeklinize ve bulunduğunuz bölgeye göre değişkenlik gösterebilmektedir.