Kaymakam Nasıl Olunur – Şartları Neler ve Maaşları Ne Kadar?

Türkiye’nin en saygın mesleklerinden biri olan kaymakamlık, birçok kişinin hayalidir. Kaymakam nasıl olunur ve neler yapılmalı sorularının yanıtları bu yazımızda.

Hayatta yetişkin insanların önemli bir çoğunluğu çeşitli iş kollarında çalışmaktadır. İnsan hayatını devam ettirmek ve daha iyi koşullarda yaşam sürebilmek için çalışmak şarttır. İş kolları kendi içerisinde belirli kategorilere ayrılmaktadır. Bazı işler, diğerlerine nazaran toplumda daha saygın bir noktada yer alır. O işlerden biri de kaymakamlıktır. Bir kamu görevi olan kaymakam, ülkenin neredeyse her yerinde görev alabilmektedir.

İnsanların gözünde önemli bir değere sahip olan kaymakamlar kamunun iş ve işleyişinde kilit rol oynar. Bu denli önemli ve değerli bir göreve, doğal olarak, talep de yüksek olmakta. İnsanlar kaymakam olmak için çaba göstermektedir. Ancak kaymakam unvanına sahip olmanın hiç de kolay bir süreç olmadığını söylemek gerek. Bu içeriğimizde kaymakamlığı düşünen kişilerin sıkça yönelttiği kaymakam nasıl olunur sorusuna yanıt arayacağız. Ama ilk önce kaymakamın görevlerinden söz edelim.

Kaymakam Ne İş Yapar?

Bir kaymakamın onlarca farklı görevi ve yetkisi vardır. Bunların hepsinden bahsetmek mümkün olmasa da en öne çıkan görevlerinden söz edeceğiz. Kaymakamlık makamını en kısa ve net şu şekilde tanımlayabiliriz: görev aldığı ilçede hükümetin temsilciliğini yapmak. Öyle ki, kaymakamın görevlerinden biri ülkedeki hükümetin aldığı kararları ilçe halkına duyurmaktır. Diğer kaymakam görevleri şöyle sıralanabilir:

  • İlçe genel idaresinin başıdır: Kaymakam, görev aldığı ilçenin genel idaresinden sorumlu başlıca kişidir. İlgili üst bakanlığın (İçişleri Bakanlığı) ilçede temsilciliğini yapmakla mükelleftir.
  • İlçenin huzur ve güvenliğinden sorumludur: İlçedeki vatandaşların huzuru, güvenliği ve kişilik haklarını koruma görevi kaymakama aittir. Kaymakam gerek gördüğü takdirde kamu düzenini korumak adına ilçe genelinde güvenlik tedbirleri ve kararları alabilir.
  • İlçe güvenlik teşkilatının genel amiridir: Kaymakam, ilçede bulunan kolluk ve koruma kuvvetlerinin genel idari amiridir. Kolluk kuvvetleri, ilçe sınırları içerisinde kaymakamın emirlerine uymak zorundadır.

Kaymakamın genel öne çıkan görevleri bu şekildedir. Tabii ki başka şartların bulunduğu bilgisini de verelim. Şimdi de dilerseniz kaymakam nasıl olunur başlığına geçelim.

2024’te Kaymakam Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir?

Kaymakam olmak için yerine getirmeniz gereken bazı koşullar vardır. Bunlardan ilki 35 yaşından büyük olmamaktır. 35 Yaşından büyük kişiler kaymakamlığa başvuramazlar. Ayrıca en az üniversite lisans mezunu olmanız gerektiğini de belirtmek gerekir. Lisans mezuniyetiniz İİBF fakültesinden olmalıdır. Bu iki şarta sahipseniz öncelikle kaymakamlık sınavına girmelisiniz. Bu sınavda geçme notu 70’dir. Başarılı sayılabilmek için en az 70 puan almalısınız.

Kaymakamlık sınavından en az 70 puan aldıktan sonra sırada kaymakamlık mülakatları var. Bu mülakatlara girip buradan da geçer not almalısınız. Tüm bu aşamalardan başarıyla geçtiyseniz eğitim ve staj sürecine başlarsınız. Bu eğitim ve staj süreci ortalama 3 yıl sürmekte.

Önce 2 ay boyunca il merkez stajı yaparsınız. Ardından 3 ay kaymakam refikliği yaptıktan sonra sıra mülkiye müfettişi gözetiminde staja gelir. Bu staj da 1,5 ay sürmektedir. Bakanlık merkez stajı ve milli güvenlik stajının ikisi de toplamda 6 aydır. Bu stajlar bittikten sonra 12 ay yurtdışı stajı yaparsınız. 8 Ay kaymakam vekilliği ve 4 ay kaymakamlık kursu aldıktan sonra kaymakam unvanını almaya hak kazanırsınız.

Kaymakam nasıl olunur başlığını tamamladıktan sonra dilerseniz son olarak maaş konusuna da değinelim. Kaymakam unvanı devlette 1/4 kıdeme sahiptir ve bu bağlamda 11 bin liradan fazla maaş alır. Bu maaş zamanla daha da artmaktadır.