İsveç’e İşçi Olarak Nasıl Gidilir? İş İmkanları ve Yaşam Şartları Nasıl?

Kuzey Avrupa’nın gelir eşitliği bakımından yıldız ülkelerinden İsveç’e işçi olarak nasıl gidilir konusunu derinlemesine irdelemeye hazır mısınız?

Dünya tarihine baktığımızda özellikle Orta çağ ve onun öncesinde Avrupa medeniyetlerinin sosyal ve siyasi açıdan pek de gelişmiş olduğunu söyleyemeyiz. Bu dönemde Avrupa ülkelerinin yönetiminde kilisenin çok büyük bir etkisi olduğu net şekilde gözlemleniyor. Kilisenin dogmatik fikirleri dışında yeni fikir ve düşünce ifade etmek neredeyse imkansızdı.

Ancak gerek Fransız ihtilali gerekse de Rönesans bu durumu tersine çevirmiştir. Fransız ihtilali ve Rönesans hareketleriyle birlikte Batı ülkeleri Kilisenin yönetimdeki etkisini kırmıştır. Bu andan itibaren Avrupa medeniyeti her geçen gün daha da gelişmiştir. Bugün geldiğimiz noktada Batı ve Avrupa ülkeleri, Doğu ülkelerine göre çok daha yüksek bir ekonomik güve ve sosyal refaha sahiptir.

Batı ve Doğu bloğu arasındaki bu denli fark, Doğu’daki vatandaşların Batı ülkelerine göç etmek istemesine neden olmuştur. Bu göç isteğinin altında yatan temel sebep hiç şüphesiz ekonomidir. İnsanlar Batı ülkelerine daha çok para kazanma ve daha iyi bir yaşam sürme amacıyla gitmektedir. Türkiye’de de, özellikle son yıllarda, Avrupa ülkelerine ciddi bir göç yaşanmış ve yaşanmaya devam etmektedir. Türklerin en çok tercih ettiği ülkelerden biri İsveç’tir.

Kuzey Avrupa’nın nispeten küçük ama nüfusuna oranla ekonomik refahı oldukça yüksek ülkesi İsveç, bu yönüyle çok sayıda insanın ilgisini çekmektedir. Türkiye’de de İsveç’e gitmek isteyen insanların sayısı azımsanmayacak kadar yüksektir. Bu insanlar İsveç’e işçi olarak nasıl gidilir ve oradaki yaşam şartları nasıldır sorusunu araştırmaktadır.

İsveç Yaşam Şartları Nasıldır?

İsveç yaşam şartları konusuyla ilgili ilk paylaşabileceğimiz bilgi, ülkenin dünya mutluluk sıralamasında yedinci olduğudur. 2024’te Birleşmiş Milletler tarafından paylaşılan listeye göre İsveç’te yaşayanlar, dünyadaki diğer ülke vatandaşlarıyla karşılaştırıldığında en mutlu 7. toplumdur. İsveç’te insan hak ve hürriyetleri yasalarla sıkı sıkıya korunmaktadır. Ayrıca insanlar birbirlerine din, dil, ırk ve cinsel yönelim yönünden hiçbir şekilde etiket yapıştırmamaktadır.

İsveç’te ev fiyatları, diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında daha ucuzdur. Paylaşılan raporlara göre İsveç’teki ev fiyatları komşu Avrupa ülkelerinin ortalamasından yüzde 15 daha düşüktür. İsveç’te çalışanlar, günün çabuk kararmasından dolayı erkenden işe koyulmakta ve erken saatlerde de işi bırakmaktadır. İsveç’te yıllık izin 5-6 hafta arasındadır. Kadınların doğum izni ise 3 ay civarındadır.

En Kolay İsveç’e İşçi Olarak Nasıl Gidilir?

İsveç yaşam şartlarından genel hatlarıyla söz ettik. Şimdi de İsveç’e işçi olarak nasıl gidilir konusuna değinelim. İsveç’e çalışmaya gidebilmenin en kolay yolu, orada faaliyet gösteren bir firmanın sizi çalışan olarak çağırmasıdır. İsveç firması, sizin şirkette çalışacağınıza dair resmi bir evrak düzenlemeli ve bunu İsveç’in ilgili makamlarına sunmalıdır. Sonrasında İsveç konsolosluğuna başvurarak vize sürecini başlatmalısınız. Sürecin nasıl ilerleyeceği ve ne zaman sonuçlanacağı, o günün şartlarına göre değişebilmektedir.

İsveç’te birçok iş kolunda işçiye ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkede Ericsson, Spotify, IBM ve King gibi çok sayıda teknoloji şirketi faaliyet göstermektedir. Bu şirketlerde görev alabilecek yazılım mühendisleri, pazarlama yöneticileri, editörler ve fabrika çalışanlarına sıklıkla ihtiyaç duyulmaktadır. Eğer bu iş kollarından herhangi birinde çalışıyorsanız İsveç’e işçi olarak nasıl gidilir sizin için çok daha kolay bir süreç olacaktır.

İsveç’e çalışmaya gitmek istiyorsanız herhangi bir sabıka kaydınız olmamalı. Sabıka kaydı olanlar vize alamaz. Ayrıca iyi bir eğitim almış ve donanımlı bir kişi olduğunuzu da yetkililere göstermelisiniz. Şimdiden İsveç maceranızda sizlere bol şans dileriz.