Çiçekçi Dükkanı Nasıl Açılır? Maliyeti ve Püf Noktaları Neler?

Çiçekçi dükkanı nasıl açılır öğrenmek için doğru adreste olduğunuzu söyleyebiliriz. Özellikle önemli günlerde ya da hasta ziyaretlerinde ayrıca cenazelerde çiçek alıp götürmeyen yoktur. Sevgi ve acı gibi insanı insan yapan duyguların paylaşıldığı bu günlerde çiçek çok büyük anlam ifade eden önemli bir gelenektir. Kendi işinin sahibi olmak isteyenler için de çiçek büyük bir fırsattır. Bulunduğunuz bölgede işini iyi yapan bir çiçekçi bulunmuyor ise bu işten güzel para kazanabilirsiniz Biz de bu yazımızda sizlere hem çiçekçi dükkanının nasıl açılacağından bahsedeceğiz hem de maliyeti ve püf noktalarından bahsedeceğiz. Hazırsanız hemen başlayalım. 

Çiçekçi Dükkanı Açmak

Yapmanız gereken ilk şey detaylı bir lokasyon analizi ile en doğru noktada dükkan açmaktır. Doğru lokasyonu seçmeye çalışırken çevredeki insan yoğunluğuna dikkat etmelisiniz. Örnek vermek gerekirse hastaneye geçmiş olsuna giden bir kişi yanında çiçekte götürür. Yani hastane yakınlarında bir dükkan açmak mantıklı olacaktır. 

En az 75 metrekare büyüklüğü olan bir dükkana ihtiyacınız vardır. Dükkan büyük olmalı ki hem çiçeklerinizi rahatlıkla yerleştirmeli hem de içeriye güzel bir dekorasyon yapabilirsiniz. İç dekorasyon kadar dış da önemlidir. Bu nedenle çiçekçi dükkanlarında vitrin dediğimiz kısım zeminden tavana kadar cam olmalıdır. Dışarıdan bakan kişiler içerisini görebilmeli, çiçekleri fark edebilmelidir.

Her şeyi hallettikten sonra nasıl çiçek tedarik edeceğiz diyorsanız hemen açıklayalım. Bu işi yapan kişiler sattıkları çiçekleri “çiçek borsası” veya “çiçek mezatı” denilen açık artırma usulü satış yapılan yerlerden satın almaktadır. Mezata çıkan çiçeklerin fiyatları dönemsel olarak fark gösterir. Yaz ve kış aylarında mezatlarda fiyat farklılıkları oluşur. Ancak bu oran sizin kar marjlarını aşırı düşürecek kadar çok değildir.

İstanbul’da yaşayanlar için küçük bir araştırma ile haftanın 6 günü çalışan İstanbul – Ayazağa çiçek mezatını tespit ettik. Aşağıdaki firma Ayazağa’da kurulan mezatta faaliyet gösteren bir çiçekçidir. Buradaki adresten başlayarak mezatın yolunu bulabilir ve açık artırmada çeşit çeşit çiçekleri satın alıp dükkanınıza ürün stoklamaya başlayabilirsiniz.

SS Flora Çiçekçilik

Adres: Kemerburgaz Yolu No 59, Ayazağa/İstanbul

Çiçekçi Dükkanı Açmak İçin Gereken Belgeler (Ruhsat Alma)

Çiçekçi dükkanı açmak için gereken belgeler aşağıdaki gibidir;

  • adet nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Başvuru beyan formu
  • Kira sözleşmesi (kat mülkiyeti varsa, kat maliklerinin onayları olmalıdır) (aslı ve fotokopisi olmalıdır)
  • Yapı kullanım izin belgesi
  • İmza beyanı
  • İtfaiye uygunluk raporu
  • Esnaf ve Sanatkarlar Odası kaydı
  • Mesul müdürlük sözleşmesi

Tarafınızdan istenen belgeler genellikle bu şekilde olacaktır. Tabii ki bazı belediyeler arasında farklılıklar olabilir. 

Çiçek Sepeti bayilik alma hakkında bilgi almak için: Çiçek Sepeti Bayilik Alma Şartları Nelerdir? – Çiçek Sepeti Bayiliği Nasıl Alınır? (2024)

Çiçekçi Dükkanı İşletmenin Püf Noktaları

 

Çiçekçi dükkanı işletmenin püf noktaları aşağıdaki gibidir;

  • En önemli noktalarının başında dükkan geliyor. İnsan yoğunluğunun fazla olduğu yerler tercih edilmelidir. Hastane yakınları da tercih edilebilir. 
  • Esnaflık demek müşteriye hizmet demektir. Müşterilere karşı devamlı güler yüzlü olun.
  • Çiçeklerin görünüşleri düzgün olmalı. Vitrin camlarınızı düzenli olarak temizlemelisiniz. Camlarda bir karış toz olursa müşteri bakar ve kaçar.
  • Çiçek satışları özel günlerde artar. Bu nedenle takvimler o günleri göstermeden hazırlıklarınızı yapmalı ve dükkan için yeni ürünler, yeni renkler getirmelisiniz.
  • Çiçek çeşitliliği ne kadar geniş olursa o kadar iyidir. İnsanlar zevklerine göre aradıklarını bulabilmeli.
  • Çiçekleri uygun fiyata mal edebilmek için yaşadığınız yerdeki çiçek mezatlarını düzenli olarak takip etmelisiniz. Piyasadan irtibatınızı kesmeyin.
  • Cenaze törenleri ve açılış törenleri için çelenk siparişleri bol olmaktadır. Bu nedenle çelenk siparişlerini yerlerine ulaştırmak için bir kuryeye ve binek aracına sahip olmalısınız.
  • Kişiye özel olarak çiçek gönderen kişilerde bolca bulunmaktadır. Bu kişiler için de kurye ile hizmet vermeniz gerekir.

Çiçekçi Dükkanı Açmanın Maliyeti ve Kazanç

Yapılacak işin boyutuna ve iş yapılan lokasyona göre maliyet değişecektir. Kaliteli bir çiçekçi dükkanı sahibi olabilmek için 100-125 bin TL gibi bir para gözden çıkarılmalıdır. Daha büyük çaplı bir iş yapmak istiyorsanız maliyet de artacaktır. 

Kazanç, yapılan satışlara göre değişecektir. Bu sektörde kar marjı %50’yi geçmektedir. Bu oran oldukça yüksektir ve birçok sektörde böyle bir oran yoktur. İşinizi iyi yaparsanız ve dükkanı güzel bir yere açtıysanız güzel paralar kazanabilirsiniz. 

Bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için çiçekçi dükkanı nasıl açılır sorusuna cevap vermeye çalıştık. Umarız sizler için yararlı ve bilgi verici bir içerik ortaya çıkarmayı başarabilmişizdir.