Biyokütle Enerji Santrali Maliyeti Ne Kadar? Nasıl Kurulur ve Şartları Nelerdir?

Biyokütle enerji santrali kurmak isteyenler için maliyeti ne kadar? Nasıl kurulur ve şartları nelerdir içeriği ile karşınızdayız. Planlama izin ve onaylama için Çed raporları hazırlanması, lisans alınması ve santral için uygun araziyi delil göstermesi kesin olarak gereklidir. Bu iş için gerçekten enerjiye ihtiyacı olan bir yer seçmeniz gerekmektedir. Geniş bir gelir yelpazesine sahip olan Biyokütle enerji santrali, doğru bir yatırım için ilk tercihler arasında bulunmaktadır. Karlı olduğu kadar riskli bir iştir ve herkes bu işe giriş yapmamaktadır. Çok büyük bir gelir sahibi de olabilirsiniz veya büyük bir borç altında kalıp iflas edebilirsiniz. Gelelim şimdi biyokütle enerji santrali maliyeti ne kadar sorusunun cevabına. 

Enerji Santrali Kurulum Maliyetleri Nelerdir?

Enerji santrali kurmak isteyenler için maliyeti hakkında aşağıdaki bilgileri paylaşıyoruz.

1- Elde edilen biyogaz, 10 MW değerinde olursa 2.3 milyon dolar yatırım gerekir. 

2- İnsan atığı ile çalışan ve belediye katkısı ile kurulan biyogaz enerji santrali 10 MW değerinde ise 3.5 milyon dolar yatırım gerekir. 

3- Termal proses tarım ve hayvan atıkları ile yapılacaksa 12 MW gücünde bir santral kurabilmek için 2.5 milyon dolar yatırım gereklidir. 

4- Termal proses katı atık ile çalışacak ve 14 MW enerji üretecekse 9.7 milyon dolar yatırım gerekir. 

5- HES yapılması için kurulan santralin rezervuarlı olması durumunda 80 MW elektrik üretebilir. 1.4 milyon dolara mal olur. 

6- Kanal tipi HES ile 7 MW elektrik üretilir ve 1.8 milyon dolara mal olur. 

7- Jeotermal kurulumunda 20 MW elektrik enerjisi üretilir ve 3.5 milyon dolara mal olur. 

8- Güneş santrali kurulumu ile 5 MW elektrik üretilir. Gerekli olan bütçe 900 bin dolar gibi bir paradır. 

Enerji Santrali Kurulumunda Dikkat Edilecek Unsurlar Nelerdir?

Enerji santrali kurulumunda dikkat edilmesi önemli olan etmenler bulunmaktadır. Türkiye’de enerji sektörü riskli bir sektördür. Yaptığınız yatırım ne kadar büyük olursa o kadar borç altına gireceksiniz demektir. 

Yukarıda belirtilen kurulum maliyetleri finansman değerleri katılmadan söylenmiştir. Ek olarak hayvansal atık ile elde edilecek santrallerde, hammadde olarak kullanılacak olan hayvan atıklarının maliyeti fazlasıyla değişkenlik göstermektedir. Katı atık hesaplanmasında günlük 1000 ton üretim kapasitesi dikkate alınmaktadır. Katı atık biyogaz projelerinde kesinlike ayrıştırma tesisi kurulması gerekmektedir. Yani katı atık kullanılması maliyetin artması anlamına gelmektedir. Biyosantral kurmak diğer elektrik üreten santrallere göre daha maliyetlidir çünkü atık kullanılması demek devlet tarafından şart konan kriterler baz alınması demektir. Ayrıştırma tesisleri, temizlik alanları gibi birçok alan kurulmaktadır. 

Kontinü sistem zeytinyağı fabrikası kurma hakkında bilgi almak için: Kontinü Sistem Zeytinyağı Fabrikası Nasıl Kurulur? Maliyeti Ne Kadar? (2024)

Enerji Santrali Kurulum Adımları Nelerdir?

Enerji santrali kurmak istiyorsanız takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir;

1- Bu sektöre girecekseniz kesinlikle danışmanlık hizmeti almalısınız. Danışmanlık için danışma merkezlerini veya Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığını tercih edebilirsiniz.

2- Satın alma işlemlerini aldığınız danışmanlığı dikkate alarak yapmalısınız. Enerji hattı bağlantısı gibi işlemler sonra yapılacak işlemler arasında bulunmaktadır. 

3- Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığından planlama izni ve onayı almanız gerekmektedir. Enerji santralinin kontrolleri yapılır ve daha sonra lisans verilir.

4- Santrallerin çalışma ortamları tehlikelidir ve çok zordur. Bu sebepten ötürü santralde çalışacak kişilerin belirli bir eğitimden geçmesi gerekmektedir. Bu eğitimlerin masrafını santral sahibi ödemektedir. 

5- Eğitimlerin tamamlanmasının ardından ağır işçi sigortası ile başlaması gerekir. Üretim başladıktan 1 ay sonra analiz yapılması gerekir. Hammaddeye erişim ve üretimin ham maddeye göre kar-zarar tablosu ortaya çıkarılmalıdır. 

Enerji Santralinde Mali Analiz Nasıl Yapılır?

Üretilen enerjini değerlendirmesine mali değerlendirme denilmektedir. Ortaya çıkan ürün ile hammade karşılaştırılarak enerji değerlendirilmesi yapılır. Eğer üretilen enerji çiftlik işletmesinde kullanılırsa ve çiftliklerde gübre alımı desteklenirse sürekli çalışan bir döngü oluşmuş olur. Ekipmanların uzun süre aktif bir şekilde kullanılması yıpranmaya sebep olacağı için bakım ve onarım masrafları için bütçe ayrılması gerekecektir. Tesisin kurulumu, peyzaj ücretleri de ödeneceğinden ilk 6 ay santral sadece maliyetini çıkarabilir. Bütün değişkenlerin hesaplanması sonucu ortaya mali analiz çıkmaktadır. Harcanan benzine kadar tüm değişkenler hesaplamaya katılmalıdır. 

Enerji Santralinin Gelir Kaynakları Nelerdir?

Sadece ortaya çıkan ürün bir enereji santralinin gelirini oluşturmamaktadır. İstem dışı ortaya çıkan yan ürünlerle de gelir elde edilebilir. Bir biyokütle santralinin gelir kaynaklarını şu şekilde ele alabiliriz;

1- Organik atık gübre satış bedeli

2- Satış geliri

3- Açığa çıkan ısı maddelerinin satış bedeli

4- Elektrik satış geliri

Biyokütlede organik ürün kullanılıyorsa artık gübre de kullanılabilir. Tabii ki bazı koşullar altında bu gübrenin hepsi kullanılmamaktadır. Elde kalan gübreyi çiftliklere satarak gelir elde edebilirsiniz. Hepimiz biliyoruz ki her kimyasal tepkimenin sonucu olarak bir ısı açığa çıkmaktadır. Bu da aynı anda ısı üretildiğinin bir belirtisidir. Çevre konut ve işyerlerine gönderilecek ısı da gelir kaynakları arasında kendine yer bulmaktadır. 

Bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için biyokütle enerji santrali maliyeti ne kadar sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Umarız siz değerli okuyucularımız için yararlı bir içerik olmuştur. Başka bir yazıda görüşmek üzere hayatta başarılar diliyoruz.