Sigorta Acentesi Açma Şartları: Sigorta Acentesi Nasıl Açılır? Acente Açma Maliyeti Ne Kadar? (2024)
İlk olarak Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen uygunluk belgesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) acentelik için yapacağınız başvuru, levha kayıt işlemleri gibi resmi süreç başvurularını gerçekleştirip onaylarını edinmek işin başlangıç kısmı olacaktır. Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak, Türkiye’de ikamet ediyor olmak, , belirli suçlardan hüküm giymemiş veya ceza almamış olmak, önceki ticari faaliyetlerinde konkordato ilan etmemiş olmak ve tabii bütün bunlara ek olarak teknik personel vasıflarına sahip olmak gibi şartları sağlamak gerekiyor. Beyan edilecek mal varlıklarının değeri 25 bin liradan az olmaması da gerekmektedir. Teknik personel tecrübe süresinde lise-dengi okul ve ön lisans programlarından mezun olanlar için 6 aylık bir deneyim aranmaktadır. Ayrıca 4 yıllık lisans mezunları için ise deneyim, tecrübe şartı aranmamaktadır. Sigorta acentesi açma şartları nelerdir yazısı ile karşınızdayız!
Sigorta Acentesi Açmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Gerçek kişiler için;
1- Gerekli sayıda vesikalık fotoğraf
2- Nüfus cüzdan fotokopisi
3- Taahhütname
4- Sigorta şirketi ile yapılan sözleşme kopyası
5- İletişim bilgileri
6- Diploma sureti
7- Ticaret Sicil Tasdiknamesi
8- İkametgâh belgesi
9- Ticaret Sicil Gazetesi
Tüzel Kişiler İçin:
1- Mesleki Sorumluluk Sigortası
2- Şirket Ana Sözleşme Belgesi
3- İflas Belgesi
4- Ticaret Sicil Gazetesi
5- İletişim bilgileri
6- Vergi Levha Sureti
7- Ticaret Sil Tasdiknamesi
8- İmza Sürgüsü Fotokopisi
9- Taahhütname
Sigorta Acentesi Açmanın Maliyeti Ne Kadardır? Her Bütçeye Hitap Eder Mi?
Her şeyden önce sigorta acentesi açmak için ortalama olarak bir miktar söyleyecek olursak bu miktar 100.000 Türk lirası gibi bir miktar olacaktır yani sermayeniz en az 100.000 Türk lirası olmalıdır. Bu kısımda en avantajlı olacağınız bölüm ise, hiçbir sigorta şirketi ile anlaşmaya ihtiyaç duymadan pek çok sigorta şirketinden poliçe kesebiliyor oluşunuz. Sigorta acentelik bayiliği veren acentelerin bir kısmı şubelik için teminat mektubu talep etmektedirler. Hatta resmi şubelik için segem belgenizin olması şartı aranmakta ve şube başı 10.000 tl ile 25.000 tl arasında olan bir teminat ücreti vermeniz gerekmektedir.
1- Faturalar, vergiler, kira gideri ortalama 3.500-4.000 TL arasındadır.
2- Tek bir personel çalıştıracak iseniz asgari ücret, uzman birisini çalıştıracak iseniz 3000 TL ve üzeri civarında aylık gideriniz olur.
3- TOBB acente levha kayıt ücreti 20.000
4- Sigorta şirketlerinin acentesi olmak için istenilen minimum nakit ve ya teminat mektubu tutarı 20.000 TL
5- Ofis ekipmanları, mobilya ve dekorasyon ücreti 40.000
Sigorta Acentesi İçin Nasıl Bir Yer Seçilmeli? Kalabalık Mı Yoksa Sakin Yerler Mi?
İlk olarak gözden uzak inin cinin top oynadığı bir yerde bu işi yapamazsınız. Zira kuytu bir yerde acentenizi açarsanız insanlar sizin acentenizi göremeyecek ve belki de onlarca müşteri kaçıracaksınız. Noter çevresi, yakını bir yer olması haliyle sizin baya işinize gelecektir. Elektrik, su ve doğalgaz abone merkezi yakını olması da sizin için ciddi ölçüde bir fayda sağlayacaktır. Acentenin tapu müdürlükleri yakınında olması dask poliçeleri için sizin açınızdan da iyi olur. Ayrıca daha önce bahsettiğim gibi yay trafiği yoğun olan ve park sorunu yaşanmayan lokasyonlar tercih etmeniz firmanız açısından önemli bir bağlayıcı rol olacaktır. Ne kadar göz önünde olursanız o kadar müşteri çekeceksiniz bu işin matematiği basit ama işlevsel. Her gün bir müşteri dahi bu yolla size başvurması demek sizin gelirinizi ciddi ölçüde etkileyebilecek potansiyelde olabilir.
Sigorta Acentesi Ne Kadar Kazandırır? Ne Kadar Süre Sabretmek Gerekir?
Acentelikte para kazanmak çoğu işte olduğu biraz sabır ister. Elinizde ciddi miktarda nakit olması gerekiyor ki ürünün hasat zamanını görebilin. Her ne kadar biz böyle yazsak da kazanacağınız miktar bir ölçüde sizin çevrenize, müşteri portföyünüze bağlı bir durumdur. Müşteri portföyünüz ve çevreniz geniş ise şayet yaklaşık olarak 1 senenin sonunda para kazanmaya başlarsınız. Ayrıca bu işi yapabilmek için atılgan yerinde pek duramayan bir yapıya sahip olmanız sizi bir adım öne çıkaracaktır. Diğer sektörlerde olduğu gibi müşteri ayağınıza bu işte gelmeyebilir. Siz kovalayacak, emek harcayacak ve mücadele etmeyi bırakmayacaksınız. Komisyonlara baktığımız zaman; trafik poliçeleri için %10, kasko %15, iş yeri, konut ve benzeri sigortalarda %15 ila %40 arasında değişkenlik gösteren oranları görülmektedir.
Bu yazımızda siz değerli okuyucularımıza Sigorta acentesi açma şartları, gereken belgelerden ve bu işin size ne kadar mal olacağına değinmeye çalıştık. Umarız bu yazı siz okuyucularımıza faydalı olmuştur. Hayatta başarılar dileriz.
Para kazandıran uygulamalar hakkında bilgi almak için: En Çok Para Kazandıran Mobil Uygulamalar – Güncel Uygulamalar (2024)