Çay Ocağı Açmak Maliyeti Ne Kadar ve İşin Püf Noktaları Neler? (2024)
Çay ocağı açmak ve para mı kazanmak istiyorsanız çay ocağı açmaya dair bütün bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Ülke olarak 7 bölgemizde de çay olmazsa olmaz içeceklerimiz arasındadır. Soğuk havalarda dışarı çıktığımızda arkadaşlarımızla ve ailemizle kaliteli bir çay eşliğinde içimizi ısıtmak ve sohbet etmek için bir çay ocağına oturmayı hepimiz düşünürüz. Dolayısıyla çay ocakları çok tercih edilmekte ve işletme sahibine para kazandırmaktadır. Siz de çay ocağı açmayı düşünüyorsanız bu yazımızda sizler için çay ocakları hakkında önemli bilgileri paylaştık.
Çay Ocağı Açmak
Çay ocağı açarak kendinize bir iş edinmek istiyorsanız aşağı yukarı 20.000 tl gibi bir birikime sahip olmanız gerekmektedir. İstanbul, ankara ve izmir gibi büyük şehirlerimizde kira fiyatları daha yüksek olduğu için maliyet doğal olarak artabilir ancak anadolu şehirlerimizde 10.000 tl gibi bir parayla çay ocağı açmanız mümkündür. Bir çay ocağı açarken dikkat etmeniz gereken ilk şey işlek noktalarda bu dükkanı açmaktır. Her ne kadar işlek yerlerde kira biraz daha yüksek olsa da orada gezip dolaşan alışveriş yapan insan sayısı da doğru orantılı bir şekilde yüksek olacaktır. Çay ocağınıza gelen kişi sayısı da böylelikle çok olacak ve para kazanacaksınız. Kuş uçmaz kervan geçmez yerlerde az kira ödeyeceğinize işlek bir yerde biraz daha yüksek kira ödeyebilir ve bu açığı fazlaca sattığınız çay ile kapatabilirsiniz.
Bir diğer dikkat etmeniz gereken unsur çay ocağı açacağınız yerin 40 metrekareden büyük olması gerekmektedir. Bunun sebebi ise ruhsat işlemlerini sorun yaşamadan halledebilmektir. Küçük bir dükkan müşterilerinde içini sıkacağı için mümkün olduğu kadar büyük bir yerde çay ocağı açmayı tercih edin.
Çay ocağı açmanın püf noktalarından biri dükkanın lokasyonunu iyi ayarlamaktır. Benim 15-20 bin lira param var yerim ve müşterilerim hazır diyorsanız hemen çay ocağı açabilirsiniz. Şehrinizde bulunan Belediye binasına giderek ruhsat işlemlerine hemen başlayabilirsiniz.
Çay ocağı açmak için gerekli olan ruhsat evrakları;
1- 2 adet tapu fotokopisi
2- 2 adet fotoğraf
3- Kira ise kira kontratı
4- Ticaret veya esnaf ve sanatkar sicil tasdiknamesi,
5- Tapuda iş yeri olarak görülen yerler için kat maliklerinin oy çokluğu dilekçesi,
6- Tapuda mesken olarak görülen yerler için kat maliklerinin oy birliği dilekçesi,
7- İtfaiye Raporu
8- Plastik dosya.
9- Çalışacak kişilerin kimlik bilgisi ile adli sicil ve bulaşıcı hastalığı olmadığına dair beyanname
Yukarıda belirttiğimiz belgeleri hazırladıktan sonra vergi levhanızı da alarak çay ocağı için ruhsat alabilir ve çay ocağı işletmeye başlayabilirsiniz.
Çay Ocağı İşletmenin Püf Noktaları
Çay ocağı açmanın ve işletmenin püf noktalarını merak ediyorsanız hemen bu püf noktalardan bahsetmeye başlayalım. İlk olarak çayınız bayat olmamalı ve kesinlikle sıcak olmalıdır. Faturadan tasarruf etmek adına müşterilerinize ılık çay içirirseniz hem elinizdeki müşterilerden hem de potansiyel müşterilerden mahrum kalırsınız. Çay demleme konusunda profesyonel değilsiniz işi bilen birini mutlaka işe alın. Ayrıca çay servisinde her zaman güler yüzlü olmaya özen gösterin. Çayını 3-5 şekerli içen müşterilere karşı da laf etmeyin. Hiçbir çay ocağı birkaç şeker yüzünden kepenk kapatmaz. Servisleri geciktirmemeye dikkat edin müşteri hızlı servis ve sıcak çay bekler. Ek olarak kullanıcı memnuniyetini daha da arttırmak amacıyla bir televizyonu dükkanınıza koyabilir ve bu tv sayesinde spor ve haber ile ilgili kanallar açılarak müşterinin dikkati çekilebilir. Bunları hiçbir zaman unutmamalı ve uygulamaya özen göstermelisiniz.
Çay Ocağı Açarak Ne Kadar Kazanılır ?
Çay ocağı açarak para kazanmak oldukça düşük maliyetlidir. Her açıdan karlı bir iş olan çay ocağı açmanın rahat aylık 3-4 bin net karı olabilmektedir. Elinizde imkan ve fırsat varsa bu işe hemen girişmenizi öneriyoruz. Ucuz maliyetle kar etmek için müthiş bir fırsat olan çay ocağı ile para kazanabilirsiniz. Bu işi yapmak için ikna olduysanız tek diyeceğimiz şey kolay gelsin!