Mantı Evi Açmak – Mantıcı Dükkanı Nasıl Açılır? (2024)
Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan herkesin yemeklere inanılmaz derecede bir ilgisi var bu su götürmez bir gerçek. Yurt dışından gelen turistler bile 2 – 3 gün içerisinde Türk mutfağına aşina oluyorlar. Türk mutfağının en iyi yemeklerinden bir tanesi tartışmasız mantıdır! Tüm bilgileri elde edip siz de güzel bir mantı dükkanı açabilirsiniz. Bu iş için sermaye ise sizi şaşırtacak kadar düşük olabilir! Dükkanınızın yerini iyi seçmek bu iş için en önemli detaylardan sadece bir tanesi. Açılışa özel kampanyalara yapabilirisiniz.
Türk mutfağının en leziz yemeklerinden birisi olan mantıya kimse hayır diyemez. Hamur işinden yapılan, kıyma ve sarımsaklı yoğurt ile lezzet katılan mantı oldukça da doyurucu bir yiyecek. Bir porsiyon mantı ile insanlar karnını kaliteli bir şekilde doyurabiliyor ve bunu yaparken de yüksek bedeller ödenmiyor. Bu nedenle mantı evi açmak oldukça popüler ve karlı bir iş. İşi kurma maliyetinin düşük olması bu sektöre girmeye karar verenlere en büyük avantajı sağlıyor.
Mantı Evi Açmak
Sermaye olarak başlangıçta 20 bin TL – 50 bin TL yeterli olacaktır. Mantıcı dükkanı açmak için en önemli veriniz kesinlikle lokasyon bilgileri olmalıdır. Öğrenciler sizin için önemli bir istatistik verisi olabilir. Yerel halkın hangi lezzetlere daha yakın olduğu da ayrıca dikkat edilmesi gereken bir başka veri olabilir. Esnaf kitlesi ve 30 – 40 yaş aralığının fazla bulunduğu bir lokasyon da gayet iş görecektir.
Dükkanınız eğer kira olacaksa burada verdiğiniz kira parası çok önemli bir detay olmaktadır. Mantı evi açmak için ferah ve havadar, güneş gören bir dükkana ihtiyacınız var. Ancak bunun için aşırı, fahiş kiralama bedelleri ödememelisiniz. İlk aylar her zaman risk zamanlarıdır bu yüzden fazla ödeyeceğiniz kira fiyatı size sorun çıkartabilir. Bu duruma yakalanmamak için bulunduğunuz şehirin kira oranlarını iyice araştırın ve uygun bir dükkan sahibiyle anlaşıp kira sözleşmenizi düzenleyin.
Dükkanın kiralanması akabinde mantı evinin içerisine masa ve sandalyeler yerleştirmelisiniz. 40 – 50 m2 arası bir dükkan için 5-6 masa koymanız yeterli olacaktır. Her masaya da 4 adet sandalye koyarsanız bu işlemi halletmiş olursunuz. Mutfak için ihtiyacınız olacak ocak, tencere ve diğer mutfak malzemelerine de belli bir sermaye harcamalısınız.
Mantı dükkanın olmazsa olmazlarından birisi de kesinlikle mantı ustasıdır. Bu durum gerçekten çok önemlidir zira eğer siz bu işi yanlış bir ustaya teslim ederseniz iş yerinizin kar etmesi ancak hayal olur. Ustanın lezzetli mantılar yapması sizin ileride düzenli müşteriler kazanmanıza sebep olur ve bu durum sizin kar – zarar durumunuza pozitif olarak yansır. O yüzden mantı yapılırken malzeme kalitesine, mantının tadına önem vermelisiniz. Bugün 1 kilogram kıyma için 50-60 TL gibi rakamlar ödeyebilirsiniz. Bununla birlikte un, su, yoğurt, sarımsak gibi malzemelere de önemli bir sermaye ayırmalısınız.
Mantı servisini yaparken ihtiyacınız olacak olan tabak, kaşık, çatal takımlarına pek fazla masraf yapmanıza gerek yok ama yine de belli bir kaliteyi yakalama çalışın. Eski, çizik, çatlak servis takımları kullanmayın. Müşteriye en kaliteli servisi yapmayı amaçlayın.
Mantı Evi Açmak İçin Gereken Belgeler (Ruhsat Alma)
Her dükkanı açarken elbette yine en önemli noktalardan birisi ise belediye ile yürütülecekk olan süreç. Mantı evi açmak için belediyeden ruhsat almanız bunun akabinde iş yerinin faaliyetini başlatmanız gerekiyor. Mantı üretim tesisi olarak baz alınan mantıcı dükkanları 3.sınıf Gayrisıhhi müessese kategorisine girmekte. Bu nedenle bağlı bulunduğunuz belediyede ruhsat işlemleri yaparken bu kategori için istenen evrakları hazırlamanız gerekiyor. farklı belediyelerin farklı talepleri bulunabilir dumura uğramamak için ilgili belediyeye gidip durum analizi yapmalısınız.
Mantı Evi İşletmenin Püf Noktaları
1- Dükkanı esnaf ağırlıklı bir lokasyonda açmalısınız. Mantı genelde öğle yemeği olarak tüketilen bir yiyecek olduğu için civardaki esnafı mantı evinize çekebilirsiniz. Bu nedenle dükkanı çarşı, pazar, sanayi alanı gibi yerlerde açmalısınız.
2- İşinde çok iyi bir aşçı ile çalışmalısınız. Mantı işinde kalite önemlidir. Bunun için aşçı seçimi yaparken paraya kıyabilirsiniz. Lezzetli mantılar yapabilen bir aşçı size müşteri memnuniyeti olarak dönecek ve müşteri kitlenizin artmasını sağlayacaktır.
3- Masalar, sandalyeler, tabak ve çatal kaşık takımları her zaman temiz ve düzenli olmalıdır. Esnafa kaliteli hizmet vermelisiniz.
4- Mantı malzemelerinde kaliteden ödün verilmemelidir. Ucuz diye güvenilmez kasaplardan alışveriş yapılmamalıdır. Mantıda kıymanın kalitesi, hamurun inceliği çok önemlidir.
5- Yapılan mantılar olabildiğince ufak yapılmalıdır. Büyük yapılan mantılar suyun içerisinde de şişeceği için ortaya dev mantıların çıkmasına neden olabilir. Bunu aşmak için ustanız mantıları olabildiğince küçük yapmalıdır.
6- Fiyatlarınızı herkesin bütçesine uygun olarak belirlemelisiniz. Abartı mantı fiyatları ile müşterileri kaçırmayın. Esnaf kesimi ucuza ve kaliteli doymak ister.
Çiğköfteci açmayı düşünüyorsanız: Çiğköfteci Dükkanı Açma Şartları Nelerdir? Maliyeti Ne Kadarı? Nasıl Açılır?
Mantı Evi İşinde Para Var Mı?
Gıda sektöründeki en önemli etken devamlılık, kalite ve düzen. Bunlara uyduğunuz takdirde başarı kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle mantı evi açarak iyi paralar kazanabileceğinizden emin olabilirsiniz. Ancak burada anlattığımız noktalara dikkat edilmeli ve püf noktalardaki uyarılarımızı dikkate alarak bu iş yapılmalıdır. Siz kaliteli çalıştıktan sonra elbette bir zaman sonra çevredeki insanlar tarafından benimseneceksiniz ve düzenli olarak dükkanınıza mantı yemeye geleceklerdir.
Bakarsınız kazandığınız paralar tahmin etmediğiniz boyuta çıkar ve işinizi daha da büyütmek amacıyla yeni şubeler açarsınız. Olmayacak bir iş değil. Mantı sektörü gerçekten de karlı bir sektördür.