Toprak Kaynaklı Isı Pompası Kurulum Maliyeti Ne Kadar? (2024)
Toprak kaynaklı ısı pompalarının kurulması esnasındaki harcamalar doğalgaza nazaran daha fazladır. Harcama sıcaklığın merkezi olacak toprağın eve olan uzaklığı, evin metrekaresi gibi değişkenleri baz almaktadır. Toprak kaynaklı ısı pompası, çalışma prensibi açısından sıcaklığın merkezini toprak olarak kullanmaktadır. Öte yandan yaz aylarında ise toprağı ısı çukuru haline dönüştürür ve ortamı soğutur. Toprak Kaynaklı Isı Pompası Kurulum Maliyeti içeriği ile karşınızda olmaktan gurur duyuyoruz.
Toprak Kaynaklı Isı Pompası Kurulum Maliyeti Ne Kadar?
Toprak kaynaklı ısı pompasının kurulması işlemlerinde harcama, metrekare başına göre hesaplanmaktadır. Inverter ve verimliliği yüksek bir ısı pompası kullanıldığında 60 metrekare ile 120 metrekare arası döşeme için 12.000 Türk lirasının gözden çıkarılması gerekecektir. 130 metrekare ile 250 metrekare arasındaki döşemelerde ise 15.000 Türk lirası ücret gerekmektedir. Fakat çok genel bir tabir olan fiyatlar, ısı pompasının kurulmasının planlandığı mahallenin yapısına, toprak özelliklerine, iklim şartlarına ve altyapı durumu gibi faktörlerden etkilenip değişiklik göstermektedirler.
Farklı ısı pompaları için farklı maliyet ücretleri belirlenmektedir. On-off olarak adlandırılan ısı pompalarının maliyeti daha azdır. Eski sistem aç-kapa usulüne uygun bir pompa olan R407 tipi pompalar 134 gaz ile çevrim yapmaktadırlar. Arzu edilen sıcaklığa ulaştığında pompalamayı kesen bu cihazlar, tekrar aktif oldukları her seferde tam enerji harcarlar. Bu sebepten ötürü yakıt ekonomisi açısından kullanılması mantıklı değildir. Ortalama olarak 800 metrekare menzile kadar kullanılması mantıklı karşılanan bu cihazlar 6-7 bin Türk lirası civarında bir maliyete sahiptir. 100 metrekare ile 200 metrekare arasındaki yapılarda bu gider 12.000 Türk lirasına kadar çıkabilmektedir.
Inverter olarak da tabir edilen gaz pompaları daha cüzi miktarlar yakıt harcamaktadır yani daha ekonomiktir. Yüksek performansa da sahip olan bu pompalar istenilen sıcaklığa yaklaştığında otomatik olarak kendisini kısmaktadırlar. Bu sebepten ötürü tekrar sıcaklığı yükseltmesi gerektiğinde tam kapasite çalışmasına gerek kalmadan rahatça sıcaklığı yükseltebilmektedirler. Ortalama 800 metrekare bir mahallede 12.000 Türk lirası maliyetle R410 gaz çevrimine sahip bir pompa kurulabilir. 100-200 metrekare arasındaki bir alanda ise bu fiyat 20.000 Türk lirasına kadar çıkabilmektedir.
Bahsedilen giderler ortalama bir konut için düşünülmekte olup izolasyon payı da hesaba katılıp hesaplanmıştır. Klasik radyatörlü seçimde ortam ısısının 20 derece civarında olması durumunda bu pompaların performansları değerlendirilmiştir. Zeminden ısıtma yapılması sebebiyle tek katlı ya da villa tipi evler için bu tip ısıtma yöntemi daha mantıklı olacaktır. Toprak kaynaklı ısı pompası kullanımı için konutun, evin buna uygunluğu aranan ilk şarttır.
Plastik geri dönüşüm tesisi kurma maliyeti ne kadardır öğrenmek için: Plastik Geri Dönüşüm Tesisi Kurma Maliyeti Ne Kadar? Nasıl Kurulur? (2024)
Toprak Kaynaklı Isı Pompasının Avantajları Nelerdir?
Toprak kaynaklı ısı pompasının sağlayacağı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
1- Bakım giderleri azdır. Bakım gerektirmeyen bir sistemdir.
2- Sistemlerin ömrü uzundur.
3- Üstün bir konfor kalitesine sahiptir. Isıtmada sağlanan süreklilik, ortam ısısı ile ilgili bir işlem yapmanızı engeller.
4- Enerji verimi yüksek olur. toprak sıcaklığı daima hava sıcaklığından yüksek olacaktır. Bu nedenle TKIP verimi yüksek olur
5- En düşük karbondioksit salınımı nedeni bu tür ısınmadır. Bu ısınma, ekolojiktir ve doğaya zarar vermez.
6- Sadece kışın ısınmada değil, yazın soğutmada da kullanılma özelliğine sahiptir. İç sıcaklık toprak altındaki soğukluk ile yer değiştirir. Bu sayede doğal hava dengesi korunur.
Toprak Kaynaklı Isı Pompasının Dezavantajları Nelerdir?
Toprak kaynaklı ısı pompasının kötü özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
1- İlk yaptırma maliyeti yüksektir.
2- Yerel ve coğrafi özellikler, kurulum maliyetlerini olumsuz etkileyebilmektedir.
3- Performansı, toprak özelliklerine göre ve kullanılan aygıta göre değişiklik göstermektedir.
4- Bu işlemlerde çalışabilecek nitelikli eleman sayısı oldukça azdır.
5- Büyük şehirlerde yeterli toprak alanı bulunmamaktadır. Bu sebepten ötürü her alanda bu sistem kullanılmaz.
Yatay Kolektörlü Toprak Kaynaklı Isı Pompası Nedir?
Yatay kolektörlü ısı pompasının tanımı toprak alanı geniş ise, yatay şekilde dizilen borulardan toprak ısısının alınması şeklinde işlem gerçekleştirilir. Yatay dizilim her şartta daha avantajlıdır. Bunun sebebi toprağın güneşten ısı alan kısmınında borularla ısıyı eve taşımasını sağlamasıdır. Fakat bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için toprağın çıplak olması gerekmektedir. Konutun veya evin önünde geniş bir bahçenin bulunması halinde bu dizilim daha mantıklı olacaktır. Borular, toprak yüzeyine yakın bir şekilde dizilir. Toprağın 15 metre altına dizilen borular sayesinde toprağın ısısı eve taşınır. Fakat bunun gerçekleşebilmesi için yoğun güneş alan bir bahçeye sahip olunması gerekmektedir. Alınan güneşten boruların da etkilenmesi, toprak ısısı ile güneş ısısını aynı anda kullanması gerekir. Bu tür dizilimde hidrolik basınç testi yapılmaktadır. Bu testten sonra toprak yoğun bir şekilde dizilmelidir. Basınç ve yoğunluk vasıta ile boruların sıcaklığı aktarması sağlanabilmektedir.
Dikey Kolektörlü Toprak Kaynaklı Isı Pompası Nedir?
Dikey kolektörlü ısı pompasının tanımı konut önüne açılacak herhangi bir kuyu ile toplanan sıcaklığın eve taşınması şeklinde yapılmaktadır. Şayet konutun önünde yeterli düzeyde toprak alan yok ise dikey olarak boruların toprak ile temas etmesi sağlanmalıdır. Düzgün bir ısı toplama faaliyeti için en az 3 metre ile 6 metre arasında bir mesafe bulunmalıdır. Boru sarkıtma işleminin gerçekleştirilmesinin ardından bölgenin boş bırakılmasına ihtiyaç yoktur. Toprağın altına yerleştirilen boruların üzerine inşaat yapılabilir. Fakat bu şekilde açılan kuyularda toplanan ısı, yatay toplanan ısıdan daha düşük bir seviyede olacaktır. Çünkü dikey olarak toprakla temas eden borular, hiçbir şekilde güneş ısısından yararlanamazlar. Bu nedenle sadece toprak ile ısıyı iletmek zorundadırlar.
Bu tarzda kurulan sistemler kolay borulama, az yer ihtiyacı, daha az boru kullanılması gibi sebeplerden ötürü avantajlıdır. Bütün bunların yanında dikey kolektörde tüm bu sebeplerden ötürü gideriniz de az olur. Her güzel şeyin bir kusuru var elbette bu sistemde toprak kaynaklı ısı pompası kadar yüksek bir verim alamazsınız elbette.
Bu yazımızda siz değerli okuyucularımız için Toprak Kaynaklı Isı Pompası Kurulum Maliyeti, toprak kaynaklı ısı pompasının avantajları nelerdir, toprak kaynaklı ısı pompasının dezavantajları nelerdir gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Umarız içeriğimiz konu hakkında sizleri fikir sahibi edebilmiştir. Hayatta başarılar dileriz.