İpek ve İpekli Ürünlerin Yapım Aşamaları Neler? (2024)
İpek ve ipekli ürünleri yapmak için hangi aşamalardan geçmesi gerektiğini merak ediyorsanız bu adımları sizler için anlattık. İlk olarak ipekböceğinin kendini kozasına kapatarak koza ördüğü bilinmektedir. Daha sonra kozalar 80 derece ıslatılarak toplanmaktadır. Elimize geçen ipleri ipek ve ipekli ürünler yapımında kullanabilirsiniz. İpek ve İpekli Ürünlerin Yapım Aşamaları Neler öğrenmek için doğru adrestesiniz.
Koza Örebilecek Olgunluğa Ulaşan İpekböceği Nasıl Anlaşılır?
İpekböceğinin koza örme aşamasına gelebilmesi için kehribar sarısı dediğimiz renge bürünmesi gerekir. Dut yaprakları ile beslenen ipekböcekleri, 19 günlük kuluçka döneminin ardından yumurtadan çıkarlar. Büyüyene kadar tam 4 tane değiştirdiği bilindiği gibi çok hızlı büyüdükleri de bilinir. Deri değiştirmeleri bir diğer ismiyle gömlek değiştirme olarak da yaygın olarak kullanılır. Kendi ağırlığı kadar dut yaprağı yiyebilen ipekböcekleri, ipek salgılamaya başladıkları andan itibaren iştahlı hallerini adeta unuturlar. Başlarını kaldırıp sallamaya başlamaları ise koza yapmak için iyi bir dal aradıkları anlamını ifade etmektedir.
İpekböceği Kozasını Nasıl Yapar?
İpekböceği kozasını yapabilmek için ilk önce vücut içerisinde zamk gibi yapışkan bir sıvı üretir. İpekböcekleri Kerevetlere sapı aşağı yukarı olan kuru dallarda tırmanmaktadır. Bu dallar meşeye, katırtırnağına ve funda dallarına ait olabilir. Tırmanmış olduğu yerde kendini aşağı doğru sarkıtan ipekböcekleri, koza örmeye başlar ve kendisi de bu kozanın içinde yaşamaya devam eder. Bir hafta içerisinde koza ördüğü dalın rengi beyazlamaya başlar. İpekböcekleri, kendisini dışarıdan görülmeyecek şekilde örmeyi de ihmal etmez.
İpekböceği Kozasından İp Nasıl Elde Edilir?
Genellikle ip elde etmek için koza içerisinden kelebek veya yumurta çıkması beklenmektedir. Başka bir işlemde ise koza içerisindeki ipekböceği öldürülmektedir. Bu işleme boğma işlemi adı da verilir. Bu işlemin yapılış sebebi ipekböceğinin kozayı delerek çıkması durumunda ipeği bozacak olmasıdır. 80 derecelik buhar ile bu işlem yapılmaktadır. Boğma işleminin ardından koza, zamk yapışkanını yumuşatmak için 70 veya 80 derecelik sıvı içerisine bırakılmalıdır. Dıştaki ipekler ile eleme yapılırken içerideki ipekler çıkrıklara çekilerek çile formuna getirilir. İpek ve ipekli ürünler bu aşamaların başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından başlamaktadır.
İpekböceği Kozasından Ne Kadar İp Elde Edilir?
Bir ipekböceğinin ortalama ömrü 2 ay iken tek bir kozanın ürettiği ipek ise yaklaşık 1000 metre uzunluğundadır. 20.000 ipek böceği yaklaşık 600 kilo dut yaprağı tüketir bu da aşağı yukarı 40 adet dut ağacına denk gelmektedir.
İpekböceği İpliğinin Özellikleri Nelerdir?
İpekböceği ipliğinin genel özelliklerini incelediğimiz zaman ilk dikkatimizi çeken şey sağlam bir lif yapısı olduğudur. Sağlam lif yapısı ile sayesinde paraşüt ipi ve ameliyat ipliği üretiminde kullanımı tercih edilmektedir. Ek olarak çok hafif olduğu için astronot kıyafetlerinde de kullanılmaktadır. Soğuk havalarda sıcak; sıcak havalarda soğuk tutma özelliği de bulunan ipek ipliği, ek olarak anti alerjen bir yapıya sahiptir.
İpek ve İpekli Ürünlerin Yapım Aşamaları Neler yazısının sonuna geldik. Umarız sizler için yararlı bir içerik olmuştur.