2024’de İşyeri Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Birçok insan işyeri açmak istemesine rağmen bunun için gerekli olan resmi prosedürler hakkında bilgi sahibi değiller. Özellikle işyeri açmak için gerekli belgeler çokça sorulmaktadır. Gelin bu sorunun cevabına bakalım.
Dünyada ve ülkemizde kendi işini kurmak isteyen çok sayıda insan var. Bu insanlara girişimci demek mümkündür. Kendi işini kurup ülke ekonomisine katkı sağlamak isteyenlerin çalışma alanı değişebilmektedir. Kimisi üretim yapıp yaptığı ürünü satmayı hedeflerken kimisi de tedarik ettiği ürünleri satmayı amaçlamaktadır. İki türlü de girişimcinin mutlaka bir işyeri açması gerekmektedir.
İşyeri açmak isteyenlerin en çok sıkıntı yaşadığı konu, resmi süreçlerdir. Zira işyeri açtığınızda devlet sizin bunu resmi olarak kendisine bildirmenizi ister. Aksi takdirde bu işyeriniz, yasal bir çerçeveye oturmayacaktır. Ancak diğer taraftan işyerini devlete bildirme sürecinin hiç de kısa ve basit aşamalardan oluştuğunu söyleyemeyiz. İşyerinizi resmi olarak açıp devlete bildirmek için gerekli makamlara bazı belgeler teslim etmelisiniz. Bu belgelerden birinin bile eksik olması durumunda süreç tamamlanmayacaktır. Birçok yeni girişimcinin işyeri açmak için gerekli belgeler hakkında bilgi sahibi olmadığını görmekteyiz. Bu belgeleri sizlere detaylı olarak açıklayacağız.
İşyeri Açmak için Gerekli Belgeler Tamamı
Bu belgelerin sayısı fazla gibi görünse de gözünüz korkmasın. Belgeleri toparlayıp teslim etmek maksimum bir gününüzü alacaktır. Devletin bu belgeleri isteme sebebi, sizi ve işletmenizi sisteme tanımlamaktadır. Bu süreç, bir seferliğinedir. Sonrasında tekrar sizden bu belgeler istenmeyecektir. Teker teker bu belgelere bakalım.
İşyeri açma başvuru formu
İşyerinizi açmak istediğinizde sizden ilk istenecek şey başvuru formunu doldurmanız olacaktır. Bu formda kendiniz ve açacağınız işyeriyle ilgili çeşitli bilgiler yöneltilmektedir. İşyeri açma başvuru formunu bulunduğunuz belediyeye giderek almanız gerekmektedir. Her belediyenin formu birbirinden farklıdır.
Belediyeye borcunuzun olmadığını gösteren belge
İşyeri açacak olanların işyerini açacağı bölgedeki belediyeye herhangi bir borcu olmaması istenmektedir. Bu kapsamda işyeri açmak için gerekli belgeler içerisinde borcunuzun olmadığını ispat eden bir belge sizden talep edilmektedir. Bu belgeyi temin edebileceğiniz yer yine belediyenin kendisidir.
İşyeri tapusunun fotokopisi
Açacağınız işyeri size aitse bu işyerinin tapusunun fotokopisi sizden talep edilmektedir. Eğer işyeri kiraysa mülk sahibiyle yaptığınız kira sözleşmesini beyan etmelisiniz.
Ticaret sicil kaydı
Ticaret yapmanızın önünde yasal hiçbir engel bulunmadığını gösteren belge de yeni işyeri açacaklardan istenmektedir. Bu belgeyi e-devlet üzerinden veya Maliye Bakanlığından temin edebilirsiniz. Ticaret sicil kaydınızda işyeri açmanızı engelleyecek bir husus belirtilirse girişiminizi açamayabilirsiniz.
Vergi levhası fotokopisi
Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre işyeri açıp ticaret yapacak herkesin vergi mükellefi olup devlete vergi ödemesi gerekmektedir. Bunu yapmanın yolu da vergi levhası almaktır. Vergi levhası alabilmek için Maliye Bakanlığından kendi adınıza bir şahıs şirketi açmanız gerekmektedir. Açtığınız şirket sonucunda size bir vergi levhası verilecektir. Bu vergi levhasına fotokopisiyle makamlara ibraz etmelisiniz.
Bu bahsettiğimiz belgeler dışında işyeri açmak için gerekli belgeler arasında bazı temel kişisel belgeler de talep edilmektedir. Bunlardan biri adli sicil kaydı belgesidir. Adli sicil kaydı belgesini ister e-devlet sistemi üzerinden isterseniz de size en yakın Cumhuriyet Savcılığından alabilirsiniz. Ayrıca kimlik fotokopisi, 2 adet vesikalık fotoğraf ve bulaşıcı hastalığı bulunmadığına dair sağlık raporu da talep edilmektedir.
İşyeri Açmak için Gerekli Belgeler Nereye Teslim Edilmelidir?
Hazırlamış olduğunuz bu belgeleri teslim etmeniz gereken yer bulunduğunuz ilçe belediyesidir. İlçe belediyesi belgeleri teslim aldıktan sonra işyerinizi resmi olarak açacaktır.